Новинка Work Sharp — роликова точилка Work Sharp Precision Adjust Elite

Коли мова йде про інновації, ми зазвичай уявляємо надсучасні смартфони, самоврядні електромобілі або розумну робототехніку. Проте світ технологій не обмежується лише електронікою. Він проникає у всі сфери життя сучасної людини, зокрема у такі, здавалося б, звичні речі, як точила для ножів.

Ви можете подумати: «Серйозно? Що нового можна вигадати в механічній точилці?». Поспішаємо вас здивувати: світ пристосувань для заточування також може бути сповнений сюрпризів!

Цей факт доводить ручна точилка для ножів Work Sharp Rolling Knife Sharpener — перша роликова модель в асортименті бренду. Чим вона унікальна та для кого підійде? Про все у подробицях читайте у нашому огляді.

Огляд точилки Work Sharp Precision Adjust Elite Work Sharp Precision Adjust Elite

Роликові точила — відносно нові пристосування, але той факт, що американський бренд Work Sharp поповнив асортимент моделлю саме цього типу, красномовно говорить про їхню ефективність у роботі.

Одним з перших роликових пристосувань на ринку стала професійна точилка для ножів німецького бренду Horl, яка має форму барильця з абразивом, що кріпиться на корпусі та обертається в обох напрямках. Принцип роботи моделі є гранично простим: інструмент фіксується на платформі з напрямними за допомогою магніту, після чого потрібно кілька разів провести роликовою точилкою вздовж різальної кромки інструмента з обох боків.

Новинка від Work Sharp працює за аналогічним принципом з тією різницею, що бренд удосконалив саму конструкцію для зручнішої експлуатації. Таким чином, модель стала ще простішою в роботі, про що ми розповімо далі.

Комплектація

Точилка для ножів професійна Work Sharp Rolling Knife Sharpener поставляється у фірмовій картонній коробці.

Усередині паковання знаходяться:

  • роликова точилка;
  • платформа з напрямними;
  • 3 абразиви різної зернистості.

Важливо звернути увагу, що в комплектації відсутній кейс для зберігання — його функції виконує саме паковання. Але якщо вам потрібно взяти пристосування з собою, наприклад, на дачу або пікнік, ми рекомендуємо заздалегідь купити для цього мішечок для зберігання, щоб уберегти конструкцію від пошкодження та появи подряпин під час транспортування.

Переваги роликової точилки Work Sharp

Першою особливістю роликової точилки Work Sharp, яка миттєво впадає у вічі, є гранична простота конструкції. Вона поставляється в повністю зібраному вигляді, отже, відразу після розпакування користувач може братися до заточування улюблених інструментів.

Виробник також приділив особливу увагу зручності експлуатації.

По-перше, на відміну від аналогічних моделей конкурентів, корпус цієї точилки плавно звужується до хвостової частини, формуючи імпровізовану ручку для зручного утримання. Бічні грані конструкції мають приємну на дотик текстуровану поверхню, що також підвищує якість утримання корпусу, перешкоджаючи зісковзуванню долоні з точилки під час використання.

По-друге, на дні корпусу точилки присутня пара прогумованих колесиків, які забезпечують плавний хід пристосування без дряпання гладкої поверхні стола.

По-третє, з цією точилкою можна забути про складнощі з заміною абразивів: вони легко фіксуються та знімаються з точилки завдяки магнітному з'єднанню. До речі, ніж на платформі з напрямними утримується аналогічним чином.

Але, мабуть, найголовніша перевага, якою може похвалитися ця точильна система для ножів, — інтуїтивно зрозумілий принцип роботи, що робить з пристосування ідеального помічника не тільки для професійного майстра, а й для звичайного користувача, який не володіє спеціальними навичками у догляді за різальними інструментами. Лише 10-20 проведень абразивом з кожного боку клинка, і він знову готовий різати все, що трапляється йому на шляху.

Що вміють точильні абразиви з набору?

Точило йде в комплекті з 3 дисками для заточування — кожен з різним розміром зерна, що визначає основне призначення абразиву:

  • Алмаз (320 грит). Підходить для першого етапу обробки леза, під час якого формується кут різальної кромки внаслідок зняття невеликої кількості металу. Такий абразив є особливо корисним для гостріння дуже тупих лез.
  • Алмаз (600 грит). Це ваш універсальний інструмент у догляді за клинками, оскільки він може використовуватись як після первинної обробки інструменту за допомогою крупнозернистого абразиву, так і окремо від нього (якщо інструмент, що заточується, не надмірно тупий). Зерна середнього розміру акуратно виправляють лезо, прибираючи відколи та інші дефекти на кромці, які можуть виникнути під час різання матеріалів високої щільності.
  • Дрібнозерниста кераміка. На фінішному етапі остро заточка забезпечується завдяки використанню керамічного абразиву, що відповідає за доведення леза. Кераміка не сточує, а дбайливо випрямляє різальну кромку. В результаті інструмент набуває еталонної гостроти, порівнянної з тією, яка досягається під час заводського заточування.

Усі абразиви, які виробляються компанією Work Sharp, в середньому розраховані на 75 циклів заточування, чого з головою вистачає на кілька років використання для догляду за домашнім інвентарем. Після сточування абразивних зерен, диски з комплекту потрібно замінити на нові — змінні аксесуари доступні для придбання окремо.

Важливо! Точилка Work Sharp Rolling Knife Sharpener призначена для заточування клинків ТІЛЬКИ з прямим лезом. Модель також не підходить для догляду за ножицями.

Як використовувати точилку — 3 кроки до досконалої гостроти леза

Щоб заточити ніж за допомогою роликової точилки, не потрібно витрачати час на складання конструкції, виставлення кута та змочування абразивів.

Якщо ви не знаєте, як правильно заточити ножа, нижче наводимо короткий посібник, що зводиться до 3 простих етапів:

  1. Зафіксуйте клинок ножа на платформі з напрямними кута положенням лезом вгору.
  2. Проведіть роликовою точилкою вздовж різальної кромки рухами до себе та від себе, не забуваючи стежити за тим, щоб абразив щільно прилягав до леза по всій довжині. Для інструменту середнього ступеня затупленості буде достатньо 10 проведень, а для дуже тупого леза може знадобитися до 20 проведень.
  3. Поміняйте бік клинка та проведіть аналогічну маніпуляцію.

Мабуть, єдиний нюанс, за яким необхідно стежити в процесі заточування інструменту, — чистота платформи з напрямними під час зміни боку клинка. Річ у тому, що під час обробки леза за допомогою грубого та середньозернистого абразивів з інструменту знімається шар сталі, і на пластиковій платформі може залишатися металева стружка. При подальшій фіксації клинка на платформі та його обробки, стружка, що залишилася, здатна подряпати поверхню клинка й негативним чином позначитися на його зовнішньому вигляді. Щоб запобігти цьому, необхідно очищати платформу від забруднень після кожного етапу заточування за допомогою чистого, вологого рушника.

Також важливо звернути увагу, що з кожного боку платформи напрямні виставлені під різними кутами: 15°, 17°, 20° та 25°. Це пояснюється тим, що різні типи ножів мають відмінний один від одного кут заточування, і вкрай важливо дотримуватися саме цього кута, щоб не зіпсувати інструмент.

Ось короткий посібник щодо того, який кут слід використовувати залежно від наявного у вас ножа (цю інформацію також можна знайти в інструкції, що додається до комплекту):

  • 15° – ножі сантоку та більшість інших азіатських кухонних ножів;
  • 17° – кухонні ножі європейського типу;
  • 20° – ножі зі складаними клинками;
  • 25° – фіксовані ножі, мисливські та тактичні інструменти.

Якщо ви не впевнені, до якої категорії належить ваш ніж, і не знаєте його кут заводського заточування, обов'язково зверніться за цією інформацією до консультанта магазину, де було придбано інструмент. Деякі виробники ножів згадують ці характеристики в описі продукції.

Де купити ручну точилку для ножів в Україні?

Якщо ви хочете заточувати складані та фіксовані ножі, а також кухонний інвентар так само, як це роблять професіонали, але не володієте розширеними навичками в обробці інструментів, роликова точилка Work Sharp Rolling Knife Sharpener стане чудовою альтернативою простим абразивним каменям, яка дозволить заощадити ваш час та досягти еталонної гостроти лез за кілька хвилин.

Купити точилку для ножів можна в онлайн-магазині офіційного дистриб'ютора продукції Work Sharp в Україні. Також в асортименті представлені механічні точила, альтернативні моделі, що працюють на електромоторі, та фірмові комплектуючі, покликані продовжити експлуатаційний термін точильних пристроїв та підтримати ефективність їхньої роботи на найвищому рівні.

Товари новини

Написати коментар
0
0