Як правильно використовувати точилку для ножів Work Sharp?

Так само, як людині потрібні постійні фізичні навантаження для підтримки тіла у формі, ніж необхідно регулярно точити, щоб вона завжди була готова до роботи. Використання точилки робить інструмент не тільки гострим, але й безпечним – використовуючи тупий ніж, користувач змушений прикладати більше зусиль під час різання та ризикує поранити руку при зісковзанні леза.

Продукція Work Sharp – це кращі точила для ножів, здатні довести до ідеальної гостроти ніж будь-якого типу та розміру. Але, крім наявності висококласного приладу для роботи з інструментами, важливо вміти вчасно визначати, коли ніж потребує заточування.

Нижче ми розберемо основні аспекти, які полегшать догляд за мечем без необхідності звертатися до майстра.

Хонінгувальний стрижень проти точилки

Хонінгування не можна ставити на один рівень із заточуванням за допомогою точильного верстата, оскільки воно лише вирівнює лезо для покращення ріжучих характеристик без зняття зайвого шару сталі. Використовуючи точилку, уникнути зняття невеликої кількості металу не вдасться, хоча все залежить від конкретного пристрою.

Хонінгувальний стрижень – обов'язковий аксесуар на домашній кухні, який не вимагає особливих знань у заточенні та великих фізичних зусиль. Тому цей вид точилок особливо популярний серед домогосподарок. Камінь буває керамічний або алмазний, і обидва види підходять для обробки кухонних ножів європейського та азіатського типів.

Точилки Work Sharp випускаються в декількох варіантах: механічні та електричні, але вони мають ідентичний принцип роботи. Стругачка знімає найтонший шар сталі, загострюючи ріжучу кромку. Такі моделі краще використовувати з кухонними та туристичними ножами, що сильно затупилися, з товстим обухом.

Як часто використовувати точильний верстат?

Для уникнення передчасного зносу клинка до заточення рекомендується вдаватися якомога рідше. Однак при щоденному використанні доведення ріжучої кромки не уникнути щонайменше 1 раз на місяць. Це особливо стосується кухонних ножів, від гостроти яких залежить безпека та комфорт приготування страв.

Експерти рекомендують заточувати максимум 2 рази на рік залежно від області використання ножа. Але це стосується глобальної роботи з мечем, коли він більше не здатний різати. Для доведення підходить алмазна точилка для ножів дрібної зернистості або хонінгувальний стрижень - недорогий і простий метод привести клинок до ладу, не знімаючи зайвий шар сталі. Цей спосіб обробки можна вдаватися щомісяця.

Як зрозуміти, що час точити ніж?

Надмірне заточування несе більше шкоди, ніж користі, тому потрібно вміти визначати, коли лезо дійсно вимагає ґрунтовної роботи, а коли досить швидко підправити край.

Дізнатися, наскільки гострий ніж, можна кількома способами:

  • Легко провести великим пальцем по лезу. Це найпростіший метод, який дає відчути ступінь гостроти клинка, але не найбезпечніший. При надмірному тиску пальцем можна отримати поріз.
  • Провести тест на папері. Його можна повсюдно побачити на відео-оглядах із розпакуванням інструментів. Потрібно взяти клинок та звичайний аркуш паперу А4. Гостро лезо ковзає по папері, як по розтопленій олії. Якщо у вас інші відчуття – інструмент потребує доведення.
  • Кухонний тесак можна випробувати на томаті. Щільна і гладка кірка - непереборна перешкода для затупленого леза, яке тільки тисне м'якоть ягоди або зісковзуватиме з її поверхні.

Як правильно використовувати точилку для ножів?

Хонінгування – надійний спосіб продовжити інструмент термін служби, але повністю обійтися без використання верстата не вийде.

Американський виробник Work Sharp випускає десятки моделей верстатів із різним принципом роботи:

  • Механічні точила. До категорії входять повноцінні верстати та портативні пристрої для носіння в сумці або кишені. Коректна експлуатація механічної моделі потребує певних навичок. Важливо правильно підібрати зернистість абразиву і виставити потрібний кут заточення, що у кожному пристрої робиться по-різному. З портативними точилками все набагато простіше: достатньо провести абразивним каменем певну кількість разів по клинку, щоб він знову знайшов здатність ефективно різати.
  • Електричні точила. Сучасний варіант вирішення проблеми з довгим заточенням домашніх інструментів. Виріб приводиться в дію одним натисканням кнопки та не вимагає знань у роботі з ножами. Лінійка моделей Work Sharp Culinary включає спеціалізовані пристрої для професійної та домашньої кухні. Вони здійснюють кілька етапів заточування за рахунок регулювання швидкості обертання абразиву - від попереднього зняття шару сталі до фінішного доведення та полірування. Такий пристрій можна рекомендувати для роботи з прямим і серрейторним лезом незалежно від довжини та товщини клинка.

Завжди уважно читайте інструкцію перед використанням приладу. На офіційному сайті компанії також можна знайти поетапні відео-гайди, що пояснюють дрібні нюанси експлуатації продукції бренду.

Поради щодо використання точилок

  1. Завжди розташовуйте верстат на рівній поверхні, щоб уникнути нещасного випадку. Незважаючи на стійкість конструкції, прилад може трохи похитуватися під час роботи, і встановлення на ковзну, нерівну поверхню може негативно впливати на безпеку.
  2. Використовуючи настільну точилку у вигляді зафіксованого на пластиковій основі абразиву , підкладайте під виріб рушник. Це зменшить ковзання, підвищить зручність роботи та позитивно позначиться на кінцевому результаті.
  3. Добре очищайте клинок. Залишки бруду та жиру знижують ефективність заточування.
  4. Дотримуйтесь фабричного кута заточування. Його зміна може призвести до витончення клинка та утворення сколів, які роблять інструмент непридатним для подальшого використання.
  5. Під час роботи з ножем не натискайте на нього занадто сильно. Це стане причиною появи подряпин на металевій поверхні, які неможливо прибрати навіть ретельним поліруванням. У деяких випадках перестарання загрожує появою тріщин на сталі. Якщо ваші навички недостатньо відточені, розгляньте варіант покупки електричної точилки, що виконує більшу частину роботи замість користувача.
  6. Не кидайте роботу на півдорозі. Може здатися, що через пару проведень по абразиву лезо вже стало досить гострим для комфортного використання. Однак варто дотримуватися інструкції: в середньому на один бік клинка доводиться від 6 до 12 проведень, поки всі задирки не будуть повністю видалені. Ігнорування цього правила не може розкрити можливості інструменту на 100%.

Підіб'ємо підсумки

Ніж починає тупитися з першого різу, тому важливо розуміти, як часто використовувати точилку, щоб не наражати себе на небезпеку і отримувати від використання інструменту тільки задоволення. Для підтримки гостроти клинка важливо мати базові знання з заточування і дотримуватися основних правил, якими ми поділилися в нашому огляді. Але витрачати цілий стан на покупку точилки нерозсудливо – краще купити одну точилку Work Sharp з необмеженим терміном служби та сумісністю з різними типами інструментів – від кишенькового дожа до садових ножиць або сокири.

Компанія Work Sharp випускає різноманітні види точилок для ножів, тому при виборі потрібно відштовхуватися від інструментів, що є в колекції: матеріал клинка, тип леза, кут заточування, довжина інструменту і товщина сталі. Однак, незалежно від виду інструменту, щоб виріб прослужив максимально довго, важливо не тільки вміти його точити, але й дотримуватися правил догляду та зберігання:

  • Завжди зберігайте сталевий ніж у чистому та сухому місці;
  • Не мийте інструменти в посудомийній машині – тривала дія вологи запускає корозійні процеси металу;
  • Очищайте клинки вручну, уникаючи використання агресивних засобів;
  • Не складайте всі наявні інструменти в одну купу – при терті на металі утворюються потертості, що погіршують загальний вигляд.
Написати коментар
0
0