Як правильно точити ножі ручною точилкою

Працювати тупим ножем — це як намагатися розрізати кавун ложкою. Незручно, неефективно і взагалі, який у цьому сенс? Гострота — запорука ефективності клинка, а головне — його безпеки. Всупереч стереотипам, саме тупий ніж найчастіше призводить до порізів, бо на нього доводиться сильніше давити, внаслідок чого втрачається контроль.

Як повернути лезу гостроту? Якщо ви думаєте, що заточування — це ціла наука і потрібно неодмінно віддавати інструмент майстру, то у нас є гарні новини! Все набагато простіше, якщо обрати точилку ручну Work Sharp.

Ми створили стислий гайд, як правильно точити ножі точилкою, який допоможе швидко освоїти цю корисну навичку.

Як правильно використовувати ручну точилку для ножів | Практичні поради

Ручне точило є «золотою серединою» між точильними брусками та електричними моделями. Перші вимагають багато часу та наявності специфічних навичок у заточуванні, а другі залежать від доступу до електроенергії та обмежують контроль над процесом.

Використання ручної точилки — це проста та ефективна альтернатива, яка доступна кожному незалежно від рівня знань з обслуговування різальних інструментів.

Серед переваг ручної точилки:

  • Контроль процесу. Ви самі вибираєте інтенсивність натискання на клинок і кількість проведень.
  • Просте використання. З експлуатацією впорається навіть новачок.
  • Безпека. Ризик отримання травм зводиться нанівець. Ви просто проводите клинком у слоті, а абразиви все роблять за вас.
  • Компактність. Пристрій займає мінімум місця, тому його можна зберігати навіть у маленькій кухонній скриньці або брати з собою в дорогу.
  • Доступність. Ручні моделі мають доступну ціну в порівнянні з електроверстатами з мотором. Водночас абразиви відрізняються тривалим терміном служби, дозволяючи зекономити гроші у довгостроковій перспективі на послугах майстрів.

Тепер, коли ви розумієтеся на особливостях ручного точила, перейдімо до діла. Далі ми розповімо, як правильно точити ножі, та проведемо вас через усі етапи підготовчого та основного процесу догляду за різальною кромкою.

Як підготувати ніж до заточування

Підготовка інструменту до обробки складається з 2 етапів:

  • Очищення клинка. Промийте лезо під водою та витріть рушником насухо. Наявність забруднень, зокрема залишків їжі, бруду та жиру, негативно відбиваються на якості догляду.
  • Оцінка ступеня затупленості леза. Від цього залежить кількість етапів обробки: чи потрібно вдаватися до грубого заточування зі зняттям товстого шару сталі, чи можна обмежитися щадним доглядом. Якщо крайка є дуже тупою або сильно пошкодженою (наявність сколів і деформацій), заточування має починатися з грубого абразиву. В інших випадках достатньо базової обробки на середньозернистому камені та полірування.

Корисно знати! Використання мусату допомагає звести частоту грубої обробки ножа до мінімуму. Хонінгування дбайливо виправляє лезо, усуваючи нерівності без зняття металу. У такий спосіб ви можете уникнути передчасного стоншення клинка.

Правильний вибір кута заточування

Кут залежить від типу ножа та його призначення:

  • Обвалочні, для обробки риби – 15-25°;
  • Універсальні кухонні – 20-30°;
  • Для туризму, риболовлі, EDC – 20-35°;
  • Для полювання – 30-40°.

Важливо дотримуватись початкового кута заточування для збереження якості різання та ефективності леза. Якщо ви не знаєте, який кут у вашого ножа, краще уточнити цю інформацію в магазині, де ви придбали інструмент, або вивчити рекомендації виробника.

Основні етапи використання ручної точилки

Конструкція ручного точила має 2 і більше слотів з абразивами різної зернистості. Розмір зерна впливає на інтенсивність обробки, а саме, на кількість металу, який зніматиметься у процесі.

Заточування ножів вдома виконується у 3 кроки:

  • Грубе (чорнове). Актуальне у разі дуже пошкодженого та тупого леза. Використовується алмазний абразив зернистістю до 200 грит, який знімає товстий шар сталі, відновлюючи форму леза та усуваючи великі дефекти.
  • Основне. Базовий етап зі щадною обробкою, на якому застосовується алмаз із розміром зерна в межах від 200 до 800 грит.
  • Виправлення та доведення. Дрібні задирки вирівнюються за допомогою дрібнозернистої кераміки, доводячи гостроту до досконалості.

Після закінчення заточування можна виконати полірування, яке робить лезо максимально гладким і повертає металу блиск. Для полірування застосовується шкіряний ремінець та полірувальна паста.

Покрокова інструкція заточування ножа

Ручне заточування ножів на механічному точилі виконується шляхом обробки клинка на абразивах у послідовності від найбільшого до найдрібнішого зерна. Абразиви вже вбудовані у відповідні слоти, а значить, вам потрібно лише почергово провести лезом по кожному слоту, щоб досягти еталонної гостроти.

  • Крок 1. Встановіть точило на рівній поверхні та візьміться за ручку неробочою рукою, щоб утримувати конструкцію на місці під час експлуатації.
  • Крок 2. Помістіть ніж у слот в положенні лезом донизу.
  • Крок 3. Протягніть клинок у слоті у напрямку «до себе», щоб все лезо торкалося абразиву. Обов'язково злегка натисніть на інструмент і підніміть руківʼя, коли абразив наближається до вістря клинка. У такий спосіб вийде рівномірне заточування.
  • Крок 4. Повторюйте крок 3 від 5 до 15 разів. Коли на лезі з'явиться дрібна металева стружка, змініть слот для наступного етапу обробки.
  • Крок 5. Ополосніть ніж під проточною водою, щоб видалити частинки металу.

Перевірити якість заточування можна декількома способами: провести лезом по аркушу паперу чи томату. Якщо ніж демонструє акуратне та рівне різання без зайвих зусиль з вашого боку, інструмент готовий до роботи. В іншому випадку повторіть обробку.

Догляд за ручною точилкою

Всі типи ручних точилок вимагають однакового підходу до обслуговування:

  1. Не перевантажуйте абразиви. Карбід вольфраму, алмаз та кераміка нагріваються з однаковою швидкістю під час використання. Для запобігання швидкому зношуванню та руйнуванню каменів, ми рекомендуємо робити короткі перерви між заточуваннями кількох інструментів.
  2. Регулярно очищайте точило. Залишки стружки на абразивах знижують якість подальших обробок лез, тому слід видаляти забруднення після кожного використання точильного пристосування. Промивайте конструкцію у теплій воді з мильним розчином та витирайте корпус насухо.

Зберігайте точило в сухому місці, захищеному від вологи та перепадів температури. Це убереже абразиви від змін структури та передчасного зношування.

Написати коментар
0
0