Комплектуючі для точила Work Sharp Professional Precision Adjust — секрет якісного заточування ножів

Заточування різального інструменту схоже на мистецтво, що вимагає спеціальних навичок. І мова йде не лише про вміння витримувати один кут заточування. Все починається з правильного підбору абразивів — запоруки граничної гостроти леза, що можна порівняти з рівнем заводської обробки.

Для заточування ножів потрібен комплект щонайменше з двох абразивів різної зернистості, що забезпечують поетапний догляд за лезом. Які з них вибрати? Це залежить від ступеня затупленості клинка, а також від досвіду користувача у заточуванні.

У нашому огляді ми розберемося в особливостях, які мають нові комплектуючі до точила Work Sharp Professional Precision Adjust.

Ви готові стати гуру у догляді за інструментами? Тоді розпочнемо.

Зернистість абразиву — що це?

Основним критерієм під час вибору точильних каменів та пластин є їхня зернистість, яка визначається гритністю.

Це цікаво! Гритність відображає кількість отворів на 1 дюйм², які виконані в сітці для просіювання абразивного зерна. Чим більше цих отворів, тим менші габарити абразиву та вище значення гритності.

Існує безліч систем гритності, а окремі виробники можуть мати свій класифікатор для зручного орієнтування в асортименті. Але суть скрізь однакова: зернистість абразиву впливає на агресивність обробки леза, тобто камені з низькою зернистістю забезпечують грубе заточування, а варіанти з дрібним зерном мають більш гладку поверхню, придатну для щадних етапів обробки.

Які абразиви вибрати: огляд комплектуючих Work Sharp

Американський бренд Work Sharp поповнив асортимент трьома змінними абразивами різної зернистості та всі вони вже доступні для придбання в онлайн-магазині офіційного дистриб'ютора Work Sharp Україна.

Точильні пластини сумісні з механічним точилом Professional Precision Adjust і забезпечують поетапний догляд різальних інструментів на професійному рівні.

Окремо стоїть допоміжний аксесуар, змінний ремінець Work Sharp зі шкіри. На нього покладається особлива роль, про що ми розповімо нижче.

Важливо! Ці комплектуючі призначені як заміна аксесуарів, що вже є в базовій комплектації точильної системи. Зверніть увагу, що комплектуючі підходять лише для точила PRO версії.

Набір Coarse Diamond (320, 400 грит) для чорнового заточування

Лезо, яке було в тривалій експлуатації та піддавалося інтенсивним навантаженням, не тільки затуплюється, а й іноді сколюється, вимагаючи чорнової обробки. Для такого інструмента потрібно використовувати абразив із зерном великого розміру, який застосовується з метою:

  • зміни або формування початкового кута;
  • усунення загинів та сколів на різальній крайці.

У наборі змінних пластин є 2 позиції різної зернистості: 320 та 400 грит. Обидві призначені для початкового заточування лез, а у випадку з пластиною на 400 грит — і для регулярної обробки ножів, виготовлених зі сталі підвищеної твердості. Але є одне застереження: через низьку зернистість абразиви знімають велику кількість металу в процесі використання, тому вимагають особливої обережності під час обробки клинків.

Пластини виготовлені зі стійкого до зношування алмазу, який не розбивається у разі падіння зі стільниці. Але головне — абразиви не потрібно замочувати перед використанням. Необхідно лише кілька разів приснути на них з розпилювача.

Набір Fine Diamond (600, 800 грит) для звичайного заточування

Абразиви середньої зернистості — універсальні помічники у заточуванні різальних інструментів різного ступеня затуплення. Після чорнової обробки клинка на металі залишилися дрібні подряпини та нерівності? Середньозерниста пластина надасть лезу ідеальної форми, усунувши дефекти. Крайка зточилася, але не хочеться піддавати улюблений ніж грубій обробці? У більшості випадків каміння середньої зернистості здатне врятувати ситуацію та повернути крайці гостроту без ризику стоншення клинка.

У комплектації є 2 алмазні пластини зернистістю 600 та 800 грит. Також, як аналоги з більшим зерном, вони не потребують замочування, і використовуються аналогічним чином. Різниця полягає тільки в меншому натисканню, яке потрібно чинити на клинок під час заточування, та в меншій кількості проходів по різальній крайці.

Керамічна пластина для фінішного заточування

Кераміка з дрібним зерном призначена для дороблення леза, що складається з:

  • вирівнювання різальної крайки;
  • надання дзеркального блиску.

Примітно, що такий абразив ефективний не тільки у зв'язці з крупнозернистими пластинами. Його також можна використовувати як самостійну одиницю, використовуючи для регулярного догляду за інструментами.

Аксесуар знімає мінімальну кількість сталі з клинка та виправляє лезо, подібно до мусату, тим самим дозволяючи уникнути грубого заточування. Регулярна експлуатація керамічної пластини — запорука тривалого терміну служби інструмента, що особливо актуально за наявності дорогих ножів.

Шкіряний ремінець для доведення та полірування

Ремінець з натуральної шкіри використовується як новачками, так і професійними майстрами в заточуванні. Для перших це зручний інструмент для освоєння навичок догляду за ножами, а для других — спосіб повернути клинкам бездоганну гостроту та зовнішній вигляд.

Процес обробки леза із застосуванням відрізка шкіри відомий як стропування й застосовується для наступних цілей:

  • видалення металевої стружки з клинка після початкової обробки;
  • полірування клинка, в результаті чого поверхня металу набуває гладкості;
  • виправлення крайки з видаленням дрібних борозен для підвищення гостроти клинка.

Звичайно, ремінець зі шкіри не може забезпечити таке ж швидке виправлення леза, як це роблять керамічні змінні пластини, проте регулярне стропування підтримує гостроту леза на граничному рівні, дозволяючи забути про основні сесії заточування.

Товари новини

Написати коментар
0
0