Гострота без меж: огляд точильної системи Work Sharp Precision Adjust

Ми впевнені, що у вас є улюблений EDC або кухонний ніж, який використовується знов і знов практично в кожній ситуації вдома на домашній кухні або під час відпочинку на природі. Але яким би дорогим для серця не був інструмент, задоволення від його експлуатації стрімко знижується із затупленням леза.

Як повернути ножу колишню гостроту? Звичайні точильні камені вимагають великої вправності у використанні. Ціна на електроточила знаходиться на рівні вище середнього, крім того, вони знімають багато металу з клинка. І тільки одне пристосування здатне вирішити відразу всі проблеми — ручне точило для ножів.

У категорію таких моделей входить Precision Adjust Knife Sharpener — один із найпопулярніших ручних верстатів, який виробляє американський бренд Work Sharp. Чому варто робити вибір на користь ручного пристосування і з яких причин дана модель має такий великий попит — ділимося своїм досвідом у нашому огляді.

Зміст

  1. Особливості ручних верстатів – переваги та недоліки
  2. Точило Work Sharp The Precision Adjust Knife Sharpener – огляд моделі
    1. Три точильні пластини для всіх етапів обробки
    2. Регульований кут заточування
    3. Металевий затискач для інструменту
    4. Корпус із прогумованими ніжками
  3. Правила використання точильної системи
  4. Де купити ручне точило для ножів в Україні?

Особливості ручних верстатів – переваги та недоліки

У порівнянні з простими точильними каменями, ручні верстати відчутно спрощують процес обробки інструментів завдяки ряду конструктивних особливостей:

  • Регульований кут заточування. У той час як при використанні абразивних брусків потрібно самостійно витримувати потрібний кут обробки клинка, верстат позбавляє такої необхідності завдяки вбудованій системі. Як правило, ручні точила для ножів дозволяють виставляти кут з кроком всього в 1 градус, а користувачу достатньо лише провести абразивом по крайці певну кількість разів, щоб повернути їй гостроту.
  • На 100% контрольований процес. Користувач може сам вибирати, скільки сталі зняти з клинка, що дозволяє продовжити термін служби улюблених інструментів.
  • Наявність у комплекті абразивів із різним розміром зерна. Високий результат обробки інструменту досягається за умови дотримання всіх етапів заточування із застосуванням абразивів різної зернистості. Для цього базова комплектація ручних верстатів включає кілька точильних каменів для грубої обробки, правки й доведення, тому в кінці процесу користувач отримує гранично гостре лезо.
  • Ергономічна та безпечна конструкція. Корпус верстатів має плоску та стійку основу, яка запобігає випадковому перевертанню конструкції під час експлуатації. У деяких моделях додатково передбачені прогумовані вставки, щоб пристосування не ковзало по столу.

У точильного верстата є й недолік — час заточування. Якщо під час використання електроточила цей процес займає від 1 до 3 хвилин, то у випадку з верстатом час збільшується мінімум до 10 хвилин і більше (залежно від досвіду користувача). Однак цей фактор компенсується якістю обробки, порівняти яку можна тільки із заводським заточуванням.

Точило Work Sharp The Precision Adjust Knife Sharpener – огляд моделі

Точило The Precision Adjust Knife Sharpener — це настільна система, що складається зі стійкого корпусу з прогумованими ніжками й стрижня Tri-Brasive™.

Якщо у вас немає часу вивчати весь огляд, ми забіжимо наперед і відразу озвучимо вердикт: точило Precision Adjust від Work Sharp коштує кожної своєї гривні завдяки продуманій конструкції та якості догляду за лезами. Так, модель підходить тільки для заточування ножів (якщо ви плануєте заточувати інструменти іншого типу, краще замовити один із механічних аналогів, як Guided Sharpening System), але те, як вона це робить, ставить її в один ряд з дорожчими, професійними пристроями.

Що робить цей точильний верстат настільки ефективним? Тепер розберемося докладніше.

1. Три точильні пластини для всіх етапів обробки

У стрижень Tri-Brasive™ вбудовано 3 абразивні пластини, по одній на кожен етап заточування: грубу обробку, правку та фінішне доведення.

Алмаз 320 грит Алмаз 600 грит Дрібнозерниста кераміка
Знімає невелику кількість сталі для видалення припусків та формування крайки. Править клинок, усуває відколи, нерівності та інші нюанси, які є наслідком грубого заточування за допомогою крупнозернистого абразиву. Виконує функцію хонінгувального стрижня, забезпечуючи доведення клинка без стоншування металу.

Зміна пластини здійснюється за допомогою звичайного обертання елемента конструкції.

2. Регульований кут заточування

У корпус інтегрована ручка, обертанням якої змінюється кут заточування від 15 до 30 градусів із кроком лише в 1 градус.

Таким чином, за допомогою верстата можна обробляти ножі різного типу — від тонких філейних до великих мисливських.

3. Металевий затискач для інструменту

Для зручної обробки в конструкції передбачено затискач, який утримує заточуваний інструмент в одному положенні. Щоб зафіксувати ніж на верстаті, потрібно вставити клинок в лещата лезом до себе і затиснути аксесуар за допомогою обертового кільця.

Оскільки для рівномірного заточування необхідно поперемінно обробляти клинок з обох боків, інструмент потрібно постійно перевертати. Зробити це можна без зняття ножа із затискача — достатньо натиснути на широку кнопку в задній частині корпусу, щоб зняти блокування та повернути інструмент протилежною стороною.

4. Корпус із прогумованими ніжками

Більшість конструкції виготовлена з пластику, що не боїться впливу низьких і високих температур, а також стійко витримує механічні впливи малої та середньої інтенсивності. Звичайно, матеріал навряд чи «переживе» падіння зі стільниці, але щоб цього не сталося, основа доповнена чотирма прогумованими ніжками.

Ще одна перевага верстата — компактні розміри у складеному вигляді та невелика вага. У комплект не входить фірмова сумка для зберігання, але пристосування цілком можна зберігати в кухонному ящику або носити в рюкзаку, якщо в планах відпочинок, наприклад, на дачній ділянці.

Правила використання точильної системи

Попри візуально складну конструкцію, верстат швидко збирається та є простим у використанні.

Виробник постачає модель з детальною інструкцією, в якій поетапно пояснюється принцип збору точила та правила його експлуатації — ми лише поверхнево торкнемось основних моментів.

  1. Ставимо основу на рівну поверхню і фіксуємо на ній верхню частину корпусу. При фіксації має лунати характерне клацання.
  2. Встановлюємо стрижень Tri-Brasive на корпус. Стрижень тримається за допомогою магніту.
  3. Фіксуємо ніж у затискачі та вставляємо його в систему.
  4. Обертанням ручки виставляємо кут заточування.

Тепер точило Precision Adjust готове до використання!

Заточування леза відбувається поступальними рухами абразивної пластини до себе і назад строго перпендикулярно клинку. У процесі важливо перевертати ніж після кожних кількох десятків проведень по лезу для досягнення рівномірної обробки.

Майте на увазі, що в процесі заточування немає потреби у використанні мастил та води. Єдиний виняток — застосування керамічної пластини. Якщо хочеться досягти граничної гостроти леза, як після заточування майстром, можна попередньо змочити кераміку кількома краплями води.

Докладніше про те, як використовувати точило Work Sharp The Precision Adjust Knife Sharpener, дивіться у відеоогляді від Corcoran AL:

Де купити ручне точило для ножів в Україні?

Бажаєте точити ваші улюблені інструменти, як справжній гуру? Тоді вас зацікавлять точила Work Sharp — бренду зі США, продукція якого користується популярністю як серед професійних майстрів і шеф-кухарів, так і серед простих користувачів.

Асортимент компанії налічує безліч ручних та електричних моделей, які представлені у магазині Work Sharp Україна. Кожна новинка виробника з’являється однією з перших саме в нашому магазині та за найвигіднішою ціною, оскільки ми є офіційним дистриб'ютором товарів бренду.

Товари новини

Написати коментар
0
0