Точилка Work Sharp E5 – найкращий помічник для заточування кухонних ножів


Самостійна заточка ножів може викликати труднощі при використанні точильного каменю, але не з кулінарною точилкою Work Sharp Culinary E5. Можна довго освоювати мистецтво заточування ножів, вивчати форми лез і вчитися витримувати правильний кут, але якщо довести ріжучу кромку до еталонної гостроти потрібно прямо тут і зараз, то залиште абразивний камінь майстрам – в цьому випадку вам знадобиться електроточілка для кухонних ножів.

Модель Culinary E5 входить в лінійку спеціалізованих точилок для професійної та домашньої кухні і є одним з найдосконаліших пристроїв на ринку завдяки ефективності, багатоетапності і швидкості заточування. У нашому огляді ми розповімо про особливості конструкції приладу і правила його використання.

Зміст

  1. Комплектація
  2. Дизайн і якість збірки
  3. Можливості Точила
  4. Керівництво по експлуатації
    1. Управління
    2. Заміна абразивного ременя
    3. Заточка європейських і азіатських ножів
  5. Хонінгувальний стрижень
  6. Часті питання

Комплектація

Електрична точилка для ножів Work Sharp E5 поставляється в картонній упаковці в комплекті з адаптером живлення і двома абразивними ременями середньої зернистості. Один ремінь вже встановлений в точила, а другий – знаходиться в окремому відсіку для зберігання.

Майте на увазі! Модель поставляється тільки з червоними ременями середньої зернистості. Інші ремені потрібно купувати окремо в міру необхідності.

Залежно від обраної версії пристрій може поставлятися з мусатом і без нього. У мусата є окремий функціонал, який доповнює можливості основної Точила, але про це розповімо трохи пізніше.

Також в набір входить гарантійний талон і керівництво користувача. У разі, якщо потрібен наочний гайд по експлуатації, на офіційному сайті виробника можна знайти Короткі відео-уроки по використанню кожного з випускаються брендом пристроїв. Ми рекомендуємо ознайомитися з усіма матеріалами – це вбереже від більшості помилок, які можуть знижувати ефективність заточування.

Дизайн і якість збірки

Work Sharp точилка має компактний для зберігання корпус розміром 18.4 х 11.4 х 13.2 сантиметрів, який поміщається в кухонний ящик. Металеві частини, які розташовані в передній і верхній частинах корпусу, мають гладку поверхню, а пластикові елементи йдуть з матовим покриттям. На дні є чотири невеликі протиковзкі ніжки, тому пристрій не стрибає по гладкій стільниці під час роботи.


Пристрій якісно зібрано: незважаючи на присутність пластикових елементів, корпус міцний, не скрипить при тиску або переміщенні, немає незакріплених дрібних деталей. Дизайн продуманий таким чином, що в корпусі знайшлося місце для відділення під шість змінних ременів.

Можливості Точила

Основна перевага Work Sharp Culinary E5 полягає в тому, що за допомогою одного ременя забезпечується три повноцінних етапи заточування:

  • Формування потрібного кута (груба обробка для сильно затуплених ножів);
  • Основна заточка;
  • Полірування і очищення клинка.

Всі етапи забезпечуються за допомогою одного абразивного ременя за рахунок швидкості його обертання і зносу. Це означає, що точилка здатна імітувати певну зернистість, і навіть один червоний ремінь може виконувати функцію абразиву великої, середньої і дрібної зернистості. Ефективність заточування також залежить від загартованості клинка: чим твердіше сталь, тим краще результат.

Керівництво по експлуатації

У керівництві користувача докладно роз'яснюється про правила роботи і догляду за пристроєм, тому ми перерахуємо тільки основні аспекти.

Управління

Управління точилкою проводиться однією кнопкою, яка розташована в передній частині корпусу.

  • Одне натискання - Включення точила в режимі Refine (полірування) /вимикання;
  • Подвійне натискання - Активація режиму Sharpen (Заточка);
  • Потрійне натискання - Активація режиму Shape (формування кута).

Режим Shape варто застосовувати тільки при сильно затупився лезі. Зловживання даним режимом може привести до зниження терміну служби інструменту. У більшості ситуацій можна обійтися двома режимами Shape і Refine: перший – для заточування леза, а другий – для фінішної поліровки.


Цикли Shape і Sharpen тривають по 90 секунд, а Refine – 45 секунд. Про швидке закінчення циклу сигналізує миготливий світлодіодний індикатор, щоб можна було розрахувати час для двосторонньої обробки клинка.

Важливо! За допомогою даної Точила можна заточувати тільки сухі клинки, тому перед роботою з ножем його потрібно очистити і попередньо знежирити.

Для заточування потрібно поперемінно простягати клинок через два слоти у напрямку до себе. Під час заточування потрібно стежити, щоб вона зачіпала всю довжину ріжучої кромки – від п'яти до кінчика клинка.

Час заточування залежить від ступеня затупленності інструменту, але в середньому воно становить 3 хвилини. Для трьохетапної обробки ножа може знадобитися більше часу (5 хвилин), а для поверхневої – цілком можливо вкластися в 2-3 хвилину.

Заміна абразивного ременя

Під час догляду за інструментом може знадобитися заміна ременя, щоб забезпечити кілька повноцінних етапів.

  • Переконайтеся, що пристрій вимкнено. Для надійності краще від'єднати адаптер живлення від розетки.
  • Відкрийте передню кришку Точила.
  • Ремінь фіксується на натягувачах за допомогою магніту. Щоб зняти ремінь, досить злегка натиснути на ремінь зверху і стягнути з трьох коліщаток.
  • Установка нового ременя проводиться за тим же принципом.

Заточка європейських і азіатських ножів

Робота з точилкою може відрізнятися в залежності від того, який тип ножів входить в Вашу колекцію. Модель поставляється в комплектації з напрямними 15°, що досить для догляду за недорогими ножами для домашньої кухні. Однак для повноцінної заточування професійних інструментів рекомендується докупити напрямні 20°, а також набір змінних ременів різної зернистості, від яких залежить гострота кухонних аксесуарів, виготовлених з твердих марок сталей.

Азіатські ножі

Для даних клинків використовуйте напрямні 15°:

  • Установивши сірий ремінь і використовуйте режим Sharpen;
  • Замініть ремінь на білий і використовуйте режим Sharpen;
  • Перевірте гостроту ножа. Якщо вона все ще недостатня, встановіть червоний ремінь і використовуйте режим Sharpen;
  • Повторіть перший і другий етапи.

Європейські ножі

У цьому випадку варто застосовувати напрямні 20°:

  • Установивши червоний ремінь і використовуйте режим Shape;
  • Замініть ремінь на сірий і використовуйте режим Shape;
  • Перевірте гостроту ножа. Якщо вона все ще недостатня, встановіть Блакитний ремінь і використовуйте режим Shape, потім-режим Sharpen. Замініть ремінь на сірий і використовуйте режим Sharpen.

Керамічний стрижень хонинговальный

Мусат має керамічний стрижень, зернистість якого варіюється в межах 5000-6000 грит, але в силу більш високої щільності його поверхня здається грубіше, ніж Водний точильний камінь аналогічної зернистості. Мусат поставляється з напрямних під кутом 17° і зі знімною рукояттю з пластика, що полегшує чистку і зберігання аксесуара після використання.

У тих, хто далекий від ножового мистецтва, може виникнути питання: для чого потрібен хонинговальный стрижень, якщо в комплекті вже є точилка C поетапної заточуванням леза? Секрет простий: точилка призначена для випадків, коли потрібно заточити лезо з нуля, а мусат лише вирівнює ріжучу кромку, не знімаючи зайвий шар стали і не стоншуючи клинок. Використовувати мусат можна перед кожним приготуванням, а точилку – у міру затуплення клинка, але не частіше кількох разів на місяць.


Ще однією перевагою мусата від Work Sharp є наявність в рукоятці заточування за технологією Микроковка. Вона збільшує термін служби клинка з м'якої сталі, чия твердість становить нижче 63 HRC. За кілька проведень по точилці на ріжучої кромці утворюються дрібні Щербини, які полегшують різання і підвищують ударостійкість металу.

Часті питання

Тепер, коли ми розібрали комплектацію і можливості Точила Work Sharp Culinary E5, пропонуємо вивчити найпопулярніші питання.

1. Точилка для кухонних ножів Culinary E5 призначена для професійної або домашньої кухні?

Можливості пристрою актуальні для обох варіантів. Професіонали оцінять універсальність і швидкість заточування, яка важлива для безперервного приготування страв, а любителі кулінарних експериментів на домашній кухні – просте управління за допомогою однієї кнопки управління.

Єдиний нюанс-частинки металу, які можуть розлітатися по приміщенню під час заточування клинка навіть незважаючи на наявність вбудованого в корпусі вентилятора, засмоктує пил всередину. Тому краще виконувати догляд за інструментами подалі від продуктів харчування, щоб кухня залишалася в чистоті.

2. Чи потрібно купувати змінний комплект ременів?

Виробник додав два червоних ременя середньої зернистості в базовий набір-їх достатньо для базової роботи з інструментами. Однак на випадок необхідності видалення відколів або створення більш тонкої ріжучої кромки краще купити додаткові ремені, які допомагають випробувати всі можливості точильного пристрою на 100%.

Якщо в планах точити різні види ножів, то бонусом до комплекту ременів ми також радимо купити напрямні 20°.

3. Чому у Точила така висока вартість?

Основа Work Sharp Culinary E5-потужний мотор і комплектуючі американського виробництва, які виготовлені відповідно до світових стандартів якості і мають довгий термін служби, що пояснюється високим цінником.

4. Яка гарантія у Work Sharp Culinary E5?

Гарантія на дану точилку становить 3 роки з моменту придбання, а на змінні ремені – 14 днів. Детальніше про гарантійне обслуговування читайте на сайті Work Sharp Україна – офіційного імпортера продукції американського бренду.

Написати коментар
0
0