Мистецтво національної кухні є відображенням культурних традицій та способу життя народів, кожен з яких має власні рецепти, що передаються у спадок від покоління до покоління. В Україні такою стравою є борщ, який став частиною української ідентичності.
Історія борщу налічує близько 8 століть. Він насичений смаками, ароматами та безліччю цікавих деталей, які дозволяють поринути у багату історію України та зрозуміти, як ця культурна та кулінарна палітри склалися в унікальну страву. У 2022 році рецепт українського борщу навіть був внесений до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, раз і назавжди вирішивши суперечки про його походження.
З цього моменту минув рік. І ми пропонуємо відзначити цю подію тарілочкою справжнього борщу, приготовленого за одним із наших рецептів за допомогою вашого улюбленого, заточеного точилом Work Sharp кухонного ножа.
Це справді «правильний» борщ? Трохи про секрети приготування
В інтернеті можна зустріти багато суперечок про те, як правильно готувати український борщ. Однак секрет простий — рецепт смачного борщу має сотні варіацій, оскільки кожен готує цю страву по-своєму.
Проте всі рецепти поєднує одна головна деталь — включення буряка, адже навіть назва страви походить від слова «б'рщь». Так називався цей овоч у старослов'янській мові.
Крім буряку в страву можуть входити найнесподіваніші, на перший погляд, інгредієнти: чорнослив, оселедець і навіть мідії. Кожен із них ріжеться дрібними шматочками, щоб у ложці поміщалася максимальна кількість інгредієнтів, поєднання яких розкриває смак борщу на 100%. Зробити це можна тільки за допомогою гостро заточеного ножа, у чому не обійтися без точила Work Sharp.
Ступінь затупленості леза впливає на матеріал та зернистість необхідного абразиву для заточування:
- алмазний або карбідний абразив із великим зерном підходить для грубої обробки сильно затупленого клинка;
- заточувальний камінь або пластина з алмазу середньої зернистості застосовуються для основного етапу догляду за інструментом, коли достатньо зняти невелику кількість сталі для повернення лезу гостроти;
- дрібнозернистий абразив призначений для усунення задирок і нерівностей на різальній крайці, які є причиною неякісного різання продуктів.
Вибираючи точило для ножів для будинку важливо враховувати універсальність пристосування, щоб йому було «під силу» заточування всього наявного на кухні інвентарю. Кращі варіанти: механічне точило з компактним корпусом, яке дозволяє виконувати поетапну обробку клинків будь-якого типу та легко поміщається в кухонному ящику, або потужне електроточило, що скорочує процес заточування до декількох хвилин.
Але в більшості випадків точило для кухонних ножів не потрібне, якщо періодично правити лезо за допомогою хонінгувального стрижня. На відміну від точил, мусат не заточує, а вирівнює край ножа, що деформується при кожному використанні, і продовжує термін служби улюблених інструментів.
Тепер, коли ми розібралися у ключових нюансах, які потрібно враховувати перед приготуванням борщу, розповімо про наші улюблені рецепти цієї української страви.
Класичний червоний борщ
Інгредієнти | |
Яловичина або свинина | 500 г |
Цибуля | 1-2 шт |
Морква | 2-3 шт |
Буряк | 1-2 шт |
Картопля | 2-3 шт |
Капуста білокачанна | 300 г |
Томати | 2-3 шт (можна замінити 2-ма ст. ложками томатної пасти) |
Болгарський перець | 1 шт |
Рослинна олія | 1-2 ст. ложки |
Часник | 2-3 зубчики |
Лавровий лист | 1-2 шт |
Вода | 2 л |
Спосіб приготування:
- Для приготування бульйону кладемо м'ясо в каструлю і заливаємо кількома літрами води. Ставимо на плиту та доводимо до кипіння. Коли вода закипить, ставимо вогонь на середню потужність. За часом м'ясо готується 1 годину, проте ми радимо варити його не менше 2-2.5 годин, щоб воно стало м'яким. У процесі потрібно знімати піну, що з'являється на поверхні, в іншому випадку бульйон буде каламутним.
- У процесі варіння бульйону готуємо овочі. Для цього очищаємо цибулю, моркву та буряк, нарізаємо овочі дрібною соломкою або кубиками. Капусту миємо і шаткуємо. Картоплини чистимо і нарізаємо кубиками. Перець очищаємо та ріжемо соломкою, томати нарізаємо невеликими кубиками. Якщо томатів немає, їх можна замінити кількома столовими ложками томатної пасти.
- Коли бульйон готовий, витягаємо м'ясо з каструлі та даємо йому охолонути. А поки що кидаємо в гарячий бульйон нашатковану капусту й залишаємо її варитися на 5-10 хвилин. Після цього додаємо в бульйон картопляні кубики.
- Під час приготування картоплі ріжемо зварене м'ясо на дрібні шматочки й кидаємо назад у каструлю.
- Розігріваємо олію на сковороді та кидаємо на неї нарізану цибулю. Коли цибуля почне рум'янитися і набуде трохи золотистого кольору, додаємо до неї моркву та буряк. Гасимо овочі на середньому вогні та додаємо перець і томати. Гасимо ще кілька хвилин до готовності.
- Готові овочі кидаємо в бульйон, додаємо в нього лавровий лист і зубчики часнику. Солимо і перчимо бульйон на смак, доводимо його до кипіння та варимо протягом 15 хвилин.
Класичний борщ готовий! Подавати його можна зі сметаною та дрібно нарізаною зеленню.
Аналогічні етапи приготування має рецепт борщу з куркою з тією різницею, що куряче м'ясо готується лише 30 хвилин.
Пісний борщ
Інгредієнти | |
Цибуля | 1-2 шт |
Морква | 2 шт |
Буряк | 2 шт |
Картопля | 3-4 шт |
Капуста білокачанна | 300 г |
Томати | 2-3 шт (можна замінити 2-ма ст. ложками томатної пасти) |
Болгарський перець | 2 шт |
Рослинна олія | 1-2 ст. ложки |
Часник | 2-3 зубчики |
Оцет столовий 3% | 1 ст. ложка |
Лавровий лист | 1-2 шт |
Вода | 2 л |
Спосіб приготування:
- Ріжемо буряки соломкою невеликого розміру і засипаємо в глибоку тарілку. Солимо буряки на смак, збризкуємо оцтом, додаємо до них порізані квадратиками томати або 2 ст. ложки томатного пюре. Перемішуємо овочі та викладаємо на розігріту сковороду.
- Очищаємо цибулю та моркву, ріжемо їх кубиками. Солодкий перець нарізаємо соломкою. Кидаємо все це на сковороду та обсмажуємо до готовності. За бажанням можна додати нарізану петрушку.
- Нарізаємо картоплю квадратиками або часточками, шаткуємо капусту. Наливаємо в каструлю близько 2 літрів води та доводимо її до кипіння. Кидаємо в киплячу воду картоплю та капусту, варимо 15 хвилин.
- Додаємо у воду тушкований буряк з томатами та пасеровані овочі. Солимо й перчимо на смак, кидаємо у воду зубчики часнику. Варимо до повної готовності 10-15 хвилин.
Коли борщ готовий, рекомендуємо залишити його настоятися протягом 30 хвилин — так смак вийде ще більш насиченим. Подавати страву можна разом із нарізаним кропом або петрушкою.
Поціновувачам пісної їжі також сподобається рецепт зеленого борщу з інгредієнтами у вигляді кропиви, яєць та овочів, включаючи селеру.
Рибний борщ по-маріупольськи
Інгредієнти | |
Цибуля | 1 шт |
Морква | 1 шт |
Буряк | 1 шт |
Картопля | 3-4 шт |
Капуста білокачанна | 400 г |
Шпроти у томатному соусі | 250 г |
Томатний сік | 500 мл |
Болгарський перець | 1 шт |
Квасоля | 120 г |
Рослинна олія | 35 мл |
Цукор | 5 г |
Лавровий лист | 1-2 шт |
Вода | 2 л |
Спосіб приготування:
- Почнемо із замочування квасолі: заливаємо її 1/4 л води та залишаємо мінімум на 3 години, а краще — на 12 годин.
- Після цього зливаємо воду та обполіскуємо квасолю під проточною водою. Пересипаємо боби в каструлю, додаємо пару літрів води й, за бажанням, 1-2 лаврові листки. Як тільки вода закипить, зменшуємо вогонь до середньої потужності та варимо квасолю до готовності. Час варіння — від 30 хвилин до 1 години, залежно від тривалості замочування та віку бобів.
- У цей час готуємо овочі: натираємо буряк і моркву на тертці, дрібно нарізаємо цибулю та солодкий перець, шаткуємо капусту, картоплю нарізаємо кубиками.
- Розігріваємо сковороду з олією, додаємо тертий буряк і цукор. Обсмажуємо на середньому вогні близько 5 хвилин, постійно помішуючи. Потім додаємо моркву та готуємо ще 10 хвилин до розм'якшення овочів. Перекладаємо буряково-морквяну суміш у тарілку та витираємо сковороду.
- На розігрітій сковороді обсмажуємо цибулю 5-10 хвилин, доки вона не стане золотистою. Потім вливаємо томатний сік, доводимо до кипіння і гасимо 2 хвилини на помірному вогні.
- Коли квасоля звариться, додаємо в каструлю буряково-морквяну суміш і картоплю. Солимо на смак і варимо на середньому вогні близько 15 хвилин, поки картопля не стане м'якою. Додаємо цибулю з томатною пастою та нарізаний перець, варимо 10 хвилин. Потім кладемо нашатковану капусту та шпроти, готуємо ще 5 хвилин.
Борщ рекомендується залишити настоятися ще на півгодини, щоб смаки та аромати кожного інгредієнта змішалися між собою. Страва подається разом із нарізаною зеленню та шматочками хліба, натертими часником.
Де купити точило для ножів в Україні?
Кожній страві передує захопливий кулінарний процес, який неможливий без кухонних ножів. Але як підтримувати гостроту улюблених інструментів на рівні заводського заточування? Відповідь є — замовити точило Work Sharp в онлайн-магазині офіційного дистриб'ютора бренду.
Серед представлених точил є моделі різного типу:
- кишенькові;
- ручні (настільні);
- електричні.
Кожна з них може похвалитися вивіреним балансом «ціна – якість», що підтверджує офіційна гарантія з комплекту.