Найзручніші точила для домогосподарки, які помістяться на будь-якій кухні

Заточування ножів, як чищення зубів, — корисна звичка, якої регулярно потрібно дотримуватися. Одні вважають за краще використовувати для цього звичайні точильні камені через їх високу ефективність, інші — інноваційні електроточила, які заточують леза протягом декількох хвилин.

Але чи існують універсальні точила, які можуть забезпечити й те, й інше? Наша відповідь «Так», і це ручні моделі від компанії Work Sharp.

У нашому огляді ми розберемося в особливостях ручних точил і розповімо про наші ТОП 3 компактні моделі, які стануть у пригоді на домашній кухні.

Ручне точило – огляд особливостей

Вибір відповідного точила багато в чому залежить від трьох факторів:

  1. Типу ножів, які планується заточувати;
  2. Досвіду користувача в заточуванні;
  3. Наявного бюджету.

Кожен із цих факторів має свої нюанси. Наприклад, ви можете заощадити та замовити дешевше точило, що не підійде для роботи з наявними типами ножів, або можете витратити велику кількість грошей на модель вищої цінової категорії — складнішу в освоєнні, ніж вам хотілося б. Все це необхідно враховувати та шукати «золоту середину» на основі особистих потреб.

У різних сферах користується популярністю певний вид точильних пристосувань. Професійні майстри часто роблять вибір на користь заточувальних верстатів та простих абразивних каменів, які забезпечують максимальний результат заточування на рівні заводської обробки. Шеф-кухарі обирають електричні моделі, оскільки вони дозволяють повернути лезу гостроту за лічені хвилини.

Однак для використання на домашній кухні оптимальним варіантом є ручне точило для заточування ножів, і це пояснюється кількома причинами:

  • Продовження терміну служби ножів. Електричні точила відрізняються швидкістю заточування, але знімають велику кількість сталі з клинка, що часто призводить до його передчасного витончення. З цієї причини, якщо в пріоритеті не лише якість заточування, а й продовження «життя» улюблених інструментів, важливо контролювати швидкість заточувального процесу та силу тиску на ніж. Все це дають ручні аналоги.
  • Компактні габарити та зручне зберігання. Хазяйки знають цінність вільного простору на домашній кухні, тому оцінять компактність ручного точила, яке можна зберігати в кухонному ящику разом з іншим інвентарем. Деякі моделі настільки мініатюрні, що поміщаються у рюкзаку. Їх можна вільно перевозити на дачу або брати у подорож.
  • Найкраще співвідношення «ціна – якість». Більшість ручних точил — це недорогі моделі, на відміну від професійних верстатів та електричних аналогів. При цьому вони забезпечують якісну обробку інструментів, що не потребує багато часу.

Важливою особливістю ручного точила також є той факт, що воно інтуїтивно зрозуміле у використанні та не вимагає спеціальних знань в обробці ножів. Як правило, достатньо виділити на заточування від 5 до 10 хвилин, щоб повернути ножу початкову гостроту.

ТОП 3 ручних точил для домашньої кухні

Щоб заощадити ваш час, ми підготували список із ТОП 3 найкращих ручних моделей, які випускає американський бренд Work Sharp — один зі світових лідерів з виробництва точил та інших аксесуарів для поетапного догляду за інструментами.

Work Sharp Kitchen Edge – хоч мале, та завзяте

Відкриває список наших улюбленців кишенькова модель Kitchen Edge, яка здатна позмагатися в універсальності та ефективності з великогабаритними аналогами. Спочатку важко повірити, що точило за такою ціною здатне якісно впоратися з обробкою кухонного інвентарю, але ця модель справді робить це на найвищому рівні.

У компактний корпус розміром всього 11.5 х 5 х 4.8 см вбудовано два слоти для різних етапів заточування:

  • Перший слот на основі карбіду вольфраму призначений для грубої обробки клинка з формуванням крайки під кутом 20°;
  • У другому слоті присутня дрібнозерниста кераміка, яка виправляє лезо, усуваючи дрібні задирки.

Заточування одночасно проводиться з двох боків леза, заощаджуючи час догляду за інструментами. Також примітно, що модель Kitchen Edge сумісна з будь-якими кухонними ножами, незалежно від їх розмірів та видів леза (прямий або серейторний).

Міні точило для ножів має пластиковий корпус з металевими елементами, витримуючи баланс між довговічністю та легкістю конструкції. І тут моделі теж є чим похвалитися. Корпус переносить механічні впливи, не тріскається у разі температурних перепадів і при цьому важить не більше 130 грамів, тому модель можна сміливо брати із собою на пікнік або на дачу для підтримки гостроти наявних інструментів.

По всьому контуру основи присутня прогумова вставка, що разом із мініатюрним руківʼям перешкоджає ковзанню пристосування по гладкій поверхні.

Переваги
  • 2 слоти з різними абразивами для поетапного заточування;
  • обробка проводиться одночасно з двох боків леза;
  • підходить для догляду за ножами з прямою та серейторною крайкою;
  • портативна конструкція з надлегкою вагою.
Недоліки
  • заточування проводиться лише під кутом 20°.

Work Sharp Kitchen Pull Through Sharpener – догляд за інструментами від «А» до «Я»

Це механічне точило розроблено спеціально для домашнього використання і справляється з доглядом за ножами з прямою і зубчатою крайками.

Kitchen Pull Through Sharpener має три слоти для різного типу заточування:

  • Перший слот забезпечує базову обробку леза під кутом 20°, повертаючи йому форму та усуваючи відколи, які з'являються на крайці під час тривалої експлуатації;
  • Другий слот з керамікою доводить гостроту до досконалості;
  • Третій слот призначений для заточування домашніх ножиць.

Важлива відмінність даного точила полягає в матеріалі абразиву в першому слоті. Тут застосовується алмаз зернистістю 320 грит, який ще дбайливіше заточує клинок, знімаючи мінімальну кількість сталі.

Окремої уваги заслуговує дизайн аксесуара. У ньому зроблено особливий акцент на зручність експлуатації. Широке руківʼя з рифленою поверхнею дозволяє зручно утримувати конструкцію під час використання, а прогумовані вставки в основі мінімізують ризик зісковзування точила з гладкої поверхні стільниці.

З урахуванням усіх переваг модель може також похвалитися портативністю. Конструкція габаритами 21 х 6.5 х 6 см важить 225 грамів, тому вона не займає багато місця на кухні та проста у транспортуванні.

Переваги
  • 2 слоти для обробки ножів;
  • окремий слот для догляду за ножицями;
  • швидке заточування інструменту відразу з двох боків;
  • широке руківʼя та прогумована основа забезпечують безпеку експлуатації.
Недоліки
  • може заточувати ножі лише під кутом 20°.

Work Sharp Ceramic Kitchen Honing Rod – продовжуємо «життя» ножа

Говорячи про точила для кухні не можна не згадати важливість хонінгувального стрижня, що дозволяє відчутно продовжити експлуатаційний термін інструментів. Тому ми рекомендуємо мати в арсеналі не тільки точило, а й мусат — така комбінація дозволяє ефективніше доглядати за ножами, запобігаючи стоншенню клинків.

Оптимальним варіантом є мусат від Work Sharp, який включає стрижень з кераміки із дрібним зерном. Цей аксесуар вирівнює лезо і повертає йому гостроту, уникаючи зняття шару металу. Вдаватися до застосування хонінгувального стрижня можна щоразу перед використанням ножа і чим частіше, тим краще. Це запобігатиме надмірному затупленню різальної крайки, коли вже не уникнути використання точила.

Але Ceramic Kitchen Honing Rod — це не зовсім звичайний мусат.

  • По-перше, він підходить для виправлення інструментів різного типу — від простих кухарських ножів із прямою крайкою до аксесуарів із зубчатим лезом, призначених для різання хліба та овочів.
  • По-друге, крім керамічного стрижня і широкого руківʼя довжиною 16 см, у моделі є вбудовані направляючі під кутом 20°. Це доповнення дає користувачу можливість точніше витримувати потрібний кут під час догляду за інструментом, забезпечуючи симетричну обробку з обох боків клинка.

Повна довжина мусату складає 39.5 см, вага — 170 грамів. Приємний бонус — наявність наскрізного отвору в руківʼї, що дозволяє підвісити аксесуар на кухонний гачок.

Переваги
  • стрижень із дрібнозернистої кераміки для дбайливої обробки лез;
  • підходить для догляду за ножами з прямим та серейторним заточуванням;
  • вбудовані направляючі під кутом 20°;
  • компактний розмір для зручного зберігання.
Недоліки
  • не підходить для догляду за сильно затупленими лезами.

Де купити точило для кухонних ножів?

Ви розібралися, які бувають точила для ножів, і зупинили свій вибір на ручній моделі? В онлайн-магазині Work Sharp Україна зібрано повний асортимент механічних точил, серед яких ви знайдете найкращого помічника у догляді за улюбленими інструментами.

Ми є офіційним дистриб'ютором бренду Work Sharp, тому гарантуємо оригінальність та якість кожного товару, який поставляється з офіційною гарантією від виробника.

0
0