Абразивні ремені Work Sharp для заточування ножів: як зрозуміти, коли їх потрібно замінити?

Винахідливість та практичний підхід - ці два аспекти якнайкраще характеризують точила, які випускає американський бренд Work Sharp. Але попри інноваційність продукції для заточування ножів, цей процес, як і раніше, заснований на використанні абразивних елементів.

У ручних точилах це точильні бруски або пластини, в електричних моделях - абразивні ремені, але незалежно від типу точильного аксесуара, кожен з них з часом зношується та вимагає заміни. Якщо зі звичайними брусками все гранично просто, і стирання можна визначити майже «на око», то у випадку з ременями для електроточил потрібно володіти певними знаннями, щоб визначити ступінь зношування.

Як зрозуміти, що настав час замінити абразивні ремені для заточування ножів? Ми розповімо про всі нюанси на прикладі електричного точила Work Sharp WSKTS2-I.

3 поширені питання про абразивні ремені

Точильний верстат Work Sharp WSKTS2-I поставляється в комплекті з абразивними стрічками різної зернистості, яку легко визначити завдяки кольоровому маркуванню:

  • Зелена (P80) – для грубої обробки клинків високого ступеня затупленості;
  • Коричнева (P220) – для основного етапу заточування;
  • Фіолетова (6000) – дрібнозернистий абразив для фінального доведення та полірування.

Аналогічні ремені можна купити окремо в онлайн-магазині Work Sharp Україна, офіційного дистриб'ютора продукції бренду.

Незалежно від типу абразиву Work Sharp, середній термін його служби становить приблизно 75 циклів заточування інструментів. Але з урахуванням того, що мало хто рахує, скільки разів він використовував точило, у більшості користувачів виникає низка логічних питань щодо частоти заміни абразивів.

Нижче ми відповімо на найпоширеніші з них.

1. Поверхня нового ременя поступово вирівнюється. Це нормально?

Під час виробництва неможливо досягти ідеально рівної поверхні точильного аксесуара, тому кожен новий ремінь має неоднорідну структуру. Це не повинно вас бентежити, оскільки є абсолютно нормальним явищем, яке ніяк не впливає на якість заточування.

Через кілька разів використання нерівності на ремені поступово зникатимуть, і заточування може здатися не таким грубим, як це було спочатку. Проте це зовсім не означає, що ремінь втратив ефективність.

Насправді в процесі експлуатації виступи та нерівності на абразиві вирівнюються поступово, забезпечуючи дбайливий догляд за різальною крайкою без зняття надмірно великої кількості металу. Внаслідок цього продовжується термін служби інструмента, виключаючи ймовірність його швидкого стоншення.

2. Змінився колір стрічки й вона втратила первісний вигляд. Що робити?

Точильні ремені Work Sharp високої гритності спочатку мають світлий відтінок, який поступово темнітиме в міру використання. Зміна кольору - перша ознака того, що аксесуар починає зношуватися та незабаром вимагатиме заміни.

Зовнішній вигляд ременя є ще одним індикатором ступеня зношування. Чим частіше використовується стрічка, тим сильніше стираються її краї.

3. Заточування займає більше часу, ніж зазвичай. Що це означає?

Коли поверхня ременя стала занадто гладкою, вона знімає меншу кількість сталі, що логічно впливає на тривалість всього процесу.

Створення гострого леза відіграє ключову роль в ефективності різання будь-якого інструменту, і якщо ви впевнені, що виконуєте обробку під правильним кутом, але все одно не можете досягти ідеальної гостроти леза, це є явною ознакою зношування ременя.

Важливо! Попри той факт, що не існує універсального способу визначити точний термін заміни точильного ременя зі 100% ймовірністю, несвоєчасна заміна абразиву призводить до подовження часу процесу заточування, що негативно відбивається на працездатності двигуна в електричному точилі. Тому важливо звертати увагу саме на тривалість обробки інструмента.

Якщо вам потрібно вдвічі більше часу на заточування, ніж це було раніше, не зволікайте та замініть ремінь, щоб продовжити життя своєму точильному верстату.

Як замінити абразивний ремінь у точилі Work Sharp?

Заміна абразивного ременя в точильному верстаті Work Sharp WSKTS2-I проходить у чотири послідовні етапи:

1. Фіксація натягувача в нижньому положенні. Для цього потрібно натиснути на натягувач і повернути його на ¼ оберту за годинниковою стрілкою.

2. Складання напрямної шляхом її переведення з положення Sharpen у положення Grind.

3. Кріплення нового абразивного ременя на трьох напрямних роликах.

4. Звільнення фіксатора натягувача ременя. Щоб переконатися, що всі етапи були виконані правильно, достатньо провернути ремінь по напрямним кілька разів. Якщо ремінь рухається плавно, значить точило готове до роботи.

Про те, як замінити абразивний ремінь у точилі Work Sharp E5, можна прочитати у нашому матеріалі.

Товари новини

Написати коментар
0
0