Гострі ножі без компромісів: огляд точила Work Sharp Precision Adjust Elite

Коли здається, що у світі точильних пристосувань вже винайдено все можливе, американський бренд Work Sharp запускає у виробництво свою чергову новинку, яка демонструє, що досконалості немає меж. Так сталося в другій половині 2020 року, коли світ побачив точильний верстат Work Sharp Precision Adjust, це повторилося знов у 2022 році з випуском покращеного точила Work Sharp Precision Adjust Elite.

Саме про модель із багатообіцяльною приставкою «Elite» у назві буде йти мова у нашому огляді. Ми розберемося, чим відрізняється це ручне точило для ножів від базової версії, і розповімо, як правильно збирати та використовувати його конструкцію, щоб зрештою отримати ідеально заточене лезо.

Комплектація – зазираємо всередину паковання

Як і всі точила Work Sharp, новинка 2022 року Precision Adjust Elite поставляється в картонному пакованні, на якому вказана основна інформація.

Забігаючи наперед, слід зазначити, що виробник комплектує точило інструкцією трьома мовами: англійською, німецькою та французькою. Але навіть якщо ви не володієте жодною з цих мов, зібрати та використовувати точильне пристосування досить просто, про що ми розповімо трохи пізніше.

Всередині паковання є вісім елементів.

  1. Кейс для зберігання — це одна з відмінностей точила від попередньої моделі, яка поставляється без чохла. Кейс оснащений блискавкою та невеликою ручкою для перенесення.
  2. Верхнє шасі з ручкою регулювання кута 15°-30°.
  3. Затискач V-Block.
  4. Пластикова основа.
  5. Стрижень із полірувальним ремінцем та абразивом з кераміки.
  6. Стрижень Tri-Brasive з двома пластинами 600 та 800 грит (алмаз) та однією пластиною 1200 грит (кераміка).
  7. Стрижень Tri-Brasive з трьома пластинами 220, 320, 400 грит (алмаз).
  8. Тримач для стрижнів.

Що вміють точильні абразиви з набору?

Precision Adjust Elite має сім різних абразивів та ремінець зі шкіри, що дозволяє забезпечити комплексний догляд за інструментами різних типів.

У кожен стрижень вбудовані окремі види точильних / доглядових елементів, які відповідають за різні функції:

  • 220 грит – усунення деформацій клинка;
  • 320 грит – надання різальній крайці потрібної форми;
  • 400, 600, 800 грит – основне заточування;
  • кераміка 1200 грит – фінішне доведення;
  • ремінець зі шкіри – полірування;
  • круглий керамічний абразив – заточування та доведення інструментів із серейторною крайкою.

Тут криється дві головні відмінності точила Elite від його попередника.

По-перше, в комплектацію входить максимально можливий набір абразивів для будь-якого етапу догляду за інструментами (грубе заточування, виправлення, доведення, шліфування).

По-друге, ця модель може заточувати ножі не лише з прямою, але й із зубчатою різальною крайкою. Але необхідно враховувати, що точило ефективно заточує лише серейторні леза із зубчиками однакової ширини, що знаходяться на рівній відстані один від одного. Якщо у вашому арсеналі є ножі з нерівномірними зубчиками різного розміру, для їх заточування може знадобитися вдвічі більше часу.

Інструкція зі збирання конструкції

Процес збирання конструкції Precision Adjust Elite відбувається у чотири простих етапи.

На початку на це може знадобитися від 2 до 5 хвилин, але ґрунтуючись на нашому досвіді, згодом цей час скорочується всього до 1 хвилини.

Етап №1: Встановлюємо верхнє шасі на основу

Для цього потрібно спочатку вставити передню частину шасі в поглиблення в основі, а потім натиснути на шасі до повної фіксації.

У нижній частині основи є дві пари ніжок із прогумованою поверхнею, тому конструкція не ковзає по столу або кухонній стільниці під час збирання та експлуатації.

Етап №2: Закріплюємо затискач V-Block на шасі

Затискач утримується на шасі за допомогою потужного неодимового магніту. Все, що потрібно від користувача, це вставити затискач у відповідне заглиблення в шасі, після чого елемент примагнічується до конструкції.

На цьому етапі можна відразу ж закріпити в затискачі ніж, який планується заточувати. Інструмент вставляється між металевими губками, а затискне кільце, що обертається, щільно змикає губки, забезпечуючи надійну фіксацію ножа.

Затискач може обертатися на 180°. Для цього потрібно натиснути кнопку, розташовану в задній частині шасі. Ця опція дозволяє заощадити час, який зазвичай витрачається на те, щоб зняти та повернути інструмент для рівномірного заточування клинка з обох боків.

Етап №3: Фіксуємо стрижень на шасі

Як і затискач V-Block, кожен стрижень доповнений магнітом, який утримує складове на місці, доки користувач займається обробкою різальної крайки інструменту.

Достатньо примагнітити край стрижня з магнітом до отвору в центрі шасі, поки не пролунає характерне клацання, що сигналізує про фіксацію аксесуара.

Етап №4: Виставляємо кут нахилу стрижня

Обертова ручка у верхній частині шасі відповідає за виставлення кута нахилу заточувального стрижня. Кут регулюється в межах від 15° до 30°.

Дві шкали по обидва боки шасі дозволяють виставити кут із точністю в 1°:

  • з лівого боку вказана шкала з кроком у 5°;
  • з правого боку є шкала з приростом в 1°.

Розбирається ручне точило таким же чином у зворотному порядку.

Також ми рекомендуємо зберігати всі складові набору у фірмовому кейсі. Це виключає ймовірність випадкової втрати будь-якого елемента, а також уберігає металеві частини від впливу вологи, що негативно відбивається на структурі металу.

Як використовувати точило – 3 кроки до досконалої гостроти леза

Модель Work Sharp Precision Adjust Elite працює за таким же принципом, як й інші ручні точила для ножів із заточувальними стрижнями.

  1. Від ступеня затуплення леза залежить розмір зерна абразиву, але принцип обробки клинка є незмінним: коли ніж зафіксований у затискачі та виставлений відповідний кут нахилу стрижня, рухами вперед-назад необхідно рухатися абразивною пластиною від п'яти до вістря клинка.
  2. Після заточування клинка з одного боку потрібно перевернути інструмент у затискачі на 180° і повторити ідентичну кількість проведень абразивом по клинку з другого боку, щоб отримати рівномірне заточування різальної крайки.
  3. Фінішне полірування ножа із застосуванням шкіряного ремінця відбувається майже так само, але лише рухом «до себе». Таким чином вдасться уникнути пошкодження ремінця о гостре лезо заточеного інструменту.

Після використання точила важливо стежити, щоб на корпусі та абразивних пластинах не залишалося металевої стружки. Вона видаляється за допомогою звичайного вологого рушника.

Трохи про недоліки Precision Adjust Elite

Недоліків у Precision Adjust Elite всього два, і вони пов'язані з типами сумісних із моделлю інструментів.

Враховуючи довжину точильних стрижнів з комплектації, це пристосування не підходить для обробки клинків нестандартної ширини, наприклад, кухонних тесаків. У цьому випадку єдине правильне рішення — замовити одну з механічних або електричних моделей, здатних працювати з інструментами великого розміру.

Крім того, затискач має обмеження в товщині сумісних клинків. Встановлення в затискач класичних кухонних та туристичних ножів завтовшки в обуху до 5 мм не викликає жодних проблем, проте з інструментами завтовшки від 6 мм і більше можуть виникнути труднощі у вигляді нещільної фіксації.

Наш вердикт

Ножі ніколи не повинні бути тупими, оскільки від цього залежить як зручність їхньої експлуатації, так і безпека користувача. Ми тестуємо кожне точило Work Sharp, вивчаючи його можливості, і можемо з упевненістю сказати, що ціна на модель Precision Adjust Elite повністю виправдана, оскільки пристосування є чи не найкращим у своїй категорії.

На користь цього говорить наявність повного комплекту абразивів різної зернистості з доповненням у вигляді ремінця для полірування, що нечасто можна зустріти в комплектації точильних пристроїв. Важливим аспектом є те, що модель справляється з доглядом практично за будь-яким типом ножів, при цьому її легко використовувати навіть людині, яка раніше не мала справи з настільними системами.

Переваги
  • 7 абразивів різної зернистості для всіх етапів обробки;
  • можна заточувати ножі з прямою та зубчатою крайкою;
  • наявність полірувального ремінця зі шкіри та кейсу для зберігання;
  • регульований кут нахилу точильного стрижня від 15° до 30° для обробки більшості видів клинків;
  • затискач обертається на 180°;
  • просте збирання та інтуїтивно зрозуміле використання.
Недоліки
  • не підходить для заточування клинків великої ширини;
  • нещільна фіксація клинків з товщиною в обуху понад 6 мм.

Де купити ручне точило для ножів в Україні?

Настільна система Precision Adjust Elite та інші точильні пристосування доступні для покупки в онлайн-магазині Work Sharp Україна — офіційного дистриб'ютора бренду, продукція якого здобула популярність у всьому світі завдяки своїй ефективності та довговічності.

Якщо у вас вже є базова версія точила Precision Adjust, ви можете доукомплектувати його набором Precision Adjust Upgrade Kit, отримавши в результаті ту саму модель Elite та заощадивши на придбанні ще однієї точильної системи.

Товари новини

Написати коментар
0
0