Точильні камені Work Sharp та їх особливості

Якщо ніж не може якісно різати, він перетворюється на непотрібний шматок металу незалежно від початкової ціни. Але не поспішайте віддавати інструменти майстру на заточування - це можна виконати власними силами, якщо ви маєте точило Work Sharp і володієте базовими знаннями, які забрані в нашому огляді.

Якими бувають абразиви, що означає гритність і чому важливо дотримуватися поетапності заточування - тут ви знайдете відповіді на всі запитання.

Основні типи абразивів

Неважливо, використовуєте ви звичайні точильні бруски, механічні точила або електричні верстати, у виробництві будь-якого типу аксесуарів для заточування ножів застосовуються однакові абразиви, і знання про їх особливості здатне уберегти від передчасного стоншення інструментів.

Абразиви бувають природного та синтетичного походження. Нижче ми розглянемо їх найпоширеніші різновиди.

Водні камені

Це м'які абразиви, які вважаються одними з найкращих для дбайливого та ефективного заточування різальних інструментів. Такий камінь вимагає попереднього змочування у воді впродовж кількох хвилин до півгодини. В результаті на поверхні утворюється суспензія з частинками мінералів, що дозволяють зняти тонкий шар металу з клинка.

Вологе заточування - ключ до точної обробки леза. Водний камінь дозволяє ретельно контролювати кількість металу, яка знімається з клинка, проте експлуатація абразиву вимагає професійних навичок, що робить його варіантом «не для кожного». Крім того, водний камінь демонструє досить високу швидкість вироблення в силу своєї м'якості, тому потребує регулярного вирівнювання.

Алмазні абразиви

Найпопулярніший різновид абразивів як серед професійних майстрів, так і серед звичайних користувачів. Алмаз менш вимогливий у догляді в порівнянні з водними аналогами та не вимагає тривалого замочування перед експлуатацією, що відчутно скорочує тривалість усього процесу заточування інструментів.

Алмазні абразиви випускаються в різних форматах: це можуть бути окремі бруски або пластини для встановлення на настільну систему, абразиви, вбудовані в слот механічного точила, або заточувальні стрічки з алмазним напиленням для використання разом з електричними верстатами.

Але перед тим, як купити точило з алмазним абразивом, варто враховувати, що він досить агресивний у роботі й здатний швидко потоншити клинок у разі надмірного натискання. З цієї причини алмаз найчастіше застосовується в обдирних операціях з формування різальної крайки та не рекомендований для частої обробки клинків.

Керамічні абразиви

У керамічних абразивах поєднуються дбайливість заточування природного каменя та твердість алмазних брусків, що перетворює кераміку на справжнього універсала для догляду за будь-якими типами лез.

Як і у випадку з алмазом, керамічні абразиви можуть мати вигляд окремих брусків або пластин. Популярністю також користуються абразивні стрічки для електричних точил. Керамічне напилення на стрічках буває різної зернистості, що забезпечує ретельну обробку лез на професійному рівні.

Специфіка кераміки - дбайливе заточування різальної крайки. З одного боку це продовжує термін служби інструмента, що обробляється, але з іншого вимагає багато часу для заточування.

З урахуванням універсальності керамічні абразиви ідеальні для тих, хто не володіє розширеними навичками у догляді за клинками, проте бажає виконувати заточування самостійно. Кераміка також широко застосовується на фінальних етапах обробки лез.

Який зв'язок між етапами заточування та гритністю абразивів?

Під час вибору точила для ножів або окремих аксесуарів для заточування ви неодмінно зіткнетеся з термінами «зернистість» та «гритність», які мають ключове значення для обробки різальних інструментів.

Гритність відображає кількість отворів на 1 дюйм² у сітці, за допомогою якої просіюються абразивні зерна перед безпосереднім створенням заточувального аксесуара. Чим більше отворів у сітці, тим вищий показник гритності та менший розмір абразивного зерна відповідно.

Поетапна обробка різальної крайки дозволяє досягти гостроти леза на рівні заводського заточування, і саме тут зернистість абразиву відіграє ключову роль:

  • Попереднє заточування (обдирання). Застосовується лише у разі сильного затуплення леза. У процесі знімається велика кількість сталі для надання крайці необхідної форми та усунення сильних деформацій. Для цього підходять абразиви з великим зерном до 200 грит.
  • Основне заточування. Етап заснований на наданні лезу гостроти під певним кутом завдяки використанню середньозернистих абразивів від 220 до 1000 грит.
  • Доведення. Виконується з метою усунення слідів після двох попередніх етапів обробки (дрібних задирок, нерівностей на металі) з витримуванням раніше обраного кута заточування. Для цих цілей актуальні керамічні абразиви із зерном дрібного розміру понад 1000 грит.

На фінальному етапі догляду можна вдатися до полірування - для цього призначений шкіряний ремінець, який не тільки повертає металу благородний блиск, але й здатний виконати часткове доведення різальної крайки та повернути їй еталонну гостроту.

Щоб уникнути частого заточування кухонних ножів, що неминуче призводить до стоншення леза, можна скористатися невеликою хитрістю. Коли гострота інструмента поступово сходить нанівець, не варто чекати сильного затуплення крайки - замість цього достатньо кілька разів провести клинком по мусату (хонінгувальному стрижню), щоб випрямити лезо. У такий спосіб можна продовжити термін служби улюблених інструментів.

Якщо немає бажання самостійно вибирати абразиви різної зернистості для професійного догляду за наявними інструментами, найкращий варіант - купити точильний верстат Work Sharp в онлайн-магазині офіційного дистриб'ютора товарів бренду Work Sharp Україна. Виробник комплектує точила набором абразивів, кожен для окремого етапу заточування лез.

Також є кишенькові точила, як модель Work Sharp Pivot. У них інтегровані абразиви різного типу та зернистості, щоб користувач міг швидко повернути ножу гостроту, навіть перебуваючи вдалині від дому.

Товари новини

Написати коментар
0
0