Види точил для ножів та поради щодо вибору

Гострий ніж — Ваш вірний помічник, здатний перетворити на мистецтво будь-яке завдання на домашній кухні або під час подорожі. Але як зберегти гостроту інструменту? Відповідь проста: правильний вибір і використання точила для ножів.

У світі існує безліч видів точил, які відрізняються конструктивними особливостями та призначенням. У цій статті ми розглянемо різні типи точильних аксесуарів і поділимося цінними порадами, що допоможуть Вам зробити правильний вибір і розібратися, яка точилка для ножів найкраща для Ваших улюблених інструментів.

Якщо Ви готові дізнатися більше про те, як підтримувати ніж в ідеальному стані, то ласкаво просимо у світ точил американського бренду Work Sharp та секретів ножової майстерності!

Зміст

  1. Як доглядати за ножем?
  2. Які є точила для ножів?
    1. Точильні камені
    2. Кишенькові точила
    3. Механічні точила
    4. Електричні точила
    5. Точильні верстати
    6. Мусати
  3. Що потрібно враховувати під час вибору точила?
    1. Тип ріжучої кромки ножа
    2. Матеріал абразиву
  4. Де купити точило Work Sharp?

Як доглядати за ножем?

Визначити, що ріжучий інструмент потребує заточування, можна за допомогою простого тесту. Покладіть свіжий помідор на обробну дошку і прикладіть лезо ножа до шкірки плода, не чинячи тиску на інструмент. Гострий ніж повинен сам розрізати помідор, а от затуплений клинок вимагатиме від користувача додаткових зусиль або зовсім розірве шкірку замість рівного різу.

Якщо ножу потрібно заточування, то під час використання будь-якого точила важливо дотримуватися кількох етапів:

  • Грубе заточування. Для цього підходять абразиви великої зернистості, які знімають тонкий шар металу з клинка та формують ріжучу кромку.
  • Виправлення. У процесі виправлення усуваються відколи та інші нерівності, які неминуче з'являються на лезі під час тривалої експлуатації інструменту. Для цих цілей призначені абразиви із середнім зерном.
  • Доведення. Це фінальний етап, що вимагає наявності дрібнозернистого абразиву. Завдяки доведенню клинок набуває максимальної гостроти та красивого блиску.

Щоб досягти граничної ефективності різального інструменту та продовжити його термін служби, фахівці рекомендують послідовно дотримуватися перерахованих етапів. Однак багато користувачів віддають перевагу швидкому заточуванню за допомогою одного точила.

Як правильно вибрати точилку для ножів, що підійде саме Вам? Незалежно від того, чиєї сторони Ви дотримуєтеся: професійних майстрів або рядових користувачів, Вам підійде продукція Work Sharp, яка гарантує високу якість заточування завдяки використанню перевірених матеріалів та сучасних технологій. А щоб допомогти Вам визначитися з моделлю, розберемось у видах та призначеннях точильних аксесуарів.

Які є точила для ножів?

Насправді не існує універсального точильного приладу, який підійде для будь-яких ситуацій. Тому при розборі видів точил орієнтуйтеся на сферу застосування майбутнього придбання. Наприклад, у побутових умовах актуальне точило будь-якого розміру, головне, щоб воно було сумісним із наявними інструментами. А ось у польових умовах важливе значення має не лише ефективність, а й портативність пристосування.

Точильні камені

Кому підходять: майстри із заточування інструментів та любителі ножів, які володіють технікою правильного догляду за інструментами.

Точильний брусок дає користувачу можливість контролювати весь процес заточування, самостійно регулюючи кількість знятого з клинка металу і змінюючи кут леза на власний розсуд. Існує безліч типів точильних каменів, але бажано мати 2-3 камені різної зернистості для забезпечення поетапного догляду за інструментами.

Принцип роботи з абразивним бруском полягає у поперемінному проведенні обома сторонами клинка по поверхні каменю з витримуванням необхідного кута. З цієї причини більшість точильних каменів підходять далеко не для всіх: навіть деякі професійні кухарі не мають достатніх навичок у роботі з абразивами даного типу, які вимагають від користувача підвищеної концентрації та вміння чітко витримувати кут заточування.

Компанія Work Sharp вирішила цю проблему за рахунок інтеграції в камені направляючих під різними кутами, що спрощує весь процес догляду за ножами. У сукупності з міцною платформою наявність напрявляючих перетворює брусок на повноцінну мінісистему, яку зручно використовувати не тільки вдома, а й брати із собою у подорож.

Переваги:

  • Універсальність та ефективність, що дозволяє досягти гостроти клинка на рівні заводського заточування;
  • Максимальний термін служби.

Недоліки:

  • Необхідна наявність навичок у заточуванні інструментів;
  • Тривалий час заточування в порівнянні з точилами інших типів.

Кишенькові точила

Кому підходять: любителі тривалих подорожей, де необхідна просте та ефективне точило для догляду за інструментами.

Точила кишенькового типу можуть мати ідентичний або навіть менший розмір у порівнянні зі звичайними брусками, але при цьому пропонують розширений функціонал за рахунок наявності декількох точильних поверхонь. У випадку з моделлю Work Sharp Micro Sharpener & Knife Tool у комплектацію входить також набір із трьох біт і тримач, що дозволяє використовувати аксесуар як тимчасову заміну викрутки.

Завдяки мініатюрності конструкції, таке точило можна носити із собою на повсякденній основі у сумці або навіть у кишені одягу. Тим не менш, упор у подібних аксесуарах робиться, скоріше, на швидкість заточування і портативність, а не на максимально високу якість обробки. Тому це, безперечно, оптимальний варіант для експлуатації у польових умовах, але для домашньої кухні краще вибрати повноформатну модель.

Переваги:

  • Багатофункціональність завдяки наявності кількох абразивних поверхонь та додаткових елементів;
  • Портативна конструкція;
  • Оптимальне співвідношення між ефективністю та ціною.

Недоліки:

  • Недостатньо висока ефективність заточування, якщо порівнювати з повноформатними моделями.

Механічні точила

Кому підходять: професійні кухарі та любителі кулінарних експериментів на домашній кухні, в арсеналі яких є ножі середньої або найвищої цінової категорії.

У ручних точилах передбачено кілька слотів, а також широка ручка для утримання корпусу під час експлуатації. Кожен слот відповідає за різний етап заточування і часто має зручну нумерацію, щоб уникнути плутанини:

  • Перший слот призначений для грубої обробки ножа за допомогою V-подібного абразиву;
  • Другий слот оснащений абразивом дрібної зернистості, що дозволяє довести гостроту леза до досконалості.

Якщо Ви не знаєте, як користуватися механічною точилкою для ножів, достатньо ознайомитися з інструкцією, що додається до кожної моделі. Але якщо узагальнити весь процес, достатньо встановити конструкцію на рівну поверхню і кілька разів провести інструментом по кожному слоту, утримуючи аксесуар за ручку.

Дані моделі дозволяють заточити інструмент відразу з двох сторін і позбавляють необхідності самостійно стежити за кутом заточування, що відчутно спрощує і прискорює весь процес. Крім того, більшість ручних точил сумісна з ножами як із прямою, так і серейторною кромкою.

Переваги:

  • Простота використання;
  • Поетапна обробка інструменту завдяки наявності кількох слотів із різними абразивами;
  • Сумісність з ножами різного виду та типу ріжучої кромки.

Недоліки:

  • Ручне точило може поступатися в ефективності електричним аналогам.

Електричні точила

Кому підходять: користувачі, які бажають точити ножі, не витрачаючи багато часу та зусиль.

Електричні моделі оснащені потужними моторами, які обертають абразивний ремінь усередині точила. Подібні пристрої є найсучаснішими і найефективнішими на ринку, оскільки демонструють високу швидкість заточування і обробляють ніж під правильним кутом завдяки наявності направляючих.

Електричні точила можна умовно розділити на дві категорії:

  • Професійні пристрої для роботи з різними типами інструментів, включаючи сокири та навіть лопати;
  • Кухонні моделі, які мають інтуїтивно зрозуміле керування і дозволяють заточити ніж протягом лише 1 хвилини.

Пристрої оснащені кількома пазами для заточування клинка як із правого, так і з лівого боку, а можливість зміни швидкості обертання абразивного ременя дозволяє контролювати процес заточування.

Змінні ремені наділяють електричні моделі ще більшою функціональністю та забезпечують дбайливий та ефективний догляд за улюбленими інструментами.

Слід зазначити, що при використанні електричного точила необхідно додержуватися правил безпеки. Важливо дотримуватися інструкцій виробника, щоб уникнути травм або пошкоджень ножа.

Переваги:

  • Швидке заточування навіть дуже тупих клинків протягом 1-2 хвилин;
  • Наявність направляючих гарантує обробку ножа під правильним кутом;
  • Можливість регулювання швидкості обертання абразивних ременів;
  • Широкий вибір ременів різної зернистості.

Недоліки:

  • Досить шумна робота вбудованого двигуна;
  • Абразивні ремені потребують періодичної заміни;
  • Велика ціна у порівнянні з механічними моделями.

Точильні верстати

Кому підходять: ножемани, які володіють розширеними навички в обробці інструментів.

Конструкція верстата складається з основи та змінних стрижнів, із вбудованими брусками різної зернистості. До базових наборів Work Sharp вже входить ряд базових стрижнів для поетапної обробки інструментів, але користувач може доповнити арсенал іншими стрижнями, які пропонує виробник.

Робота з верстатом вимагає часу і розуміння, як правильно використовувати точилку для ножів такого типу, але нагородою за старання є дуже тонке лезо з високою якістю різання. Для заточування важливо чергувати стрижні у порядку від великої до дрібної зернистості, вибирати правильний кут обробки і не забувати перевертати інструмент, що заточується, для рівномірного догляду.

Основна перевага моделей — регульований кут заточування з кроком всього в 1 градус, що робить пристрій сумісним практично з будь-яким видом ножів. Тому, якщо користувач володіє достатньою майстерністю роботи з верстатами, такий аксесуар є найкращим варіантом для дому.

Переваги:

  • Висока якість заточування;
  • Наявність змінних стрижнів із брусками різної зернистості;
  • Можливість виставлення кута заточування з кроком в 1 градус.

Недоліки:

  • Необхідні певні знання у догляді за інструментами;
  • Процес заточування може займати багато часу.

Мусати

Кому підходять: всі користувачі, які хочуть знизити періодичність грубої обробки інструментів та продовжити їх термін служби.

Багато хто недооцінює хонінгувальні стрижні, вважаючи, що для догляду за ножами достатньо точила. Однак мусат є важливим елементом будь-якої кухні, оскільки він продовжує термін служби інструментів.

Мусат Work Sharp оснащений керамічним стрижнем, який не знімає шар сталі з клинка, а дбайливо править ріжучу кромку. У процесі роботи з мусатом на лезі усуваються дрібні зазубрини та випрямляються волокна металу, деформовані під час різання щільних матеріалів. Таким чином можна продовжити експлуатаційний термін наявних інструментів, уникнувши частого заточування ножів, що призводить до поступового витончення клинків.

Переваги:

  • Продовження терміну служби ножів;
  • Підходить для частого використання.

Недоліки:

  • Потрібен деякий час, щоб освоїти ази роботи з мусатом.

Що потрібно враховувати під час вибору точила?

Перед замовленням точильного аксесуара слід враховувати два базові фактори, які допоможуть не помилитися з вибором нового придбання та зробити ножі гранично гострими.

Тип ріжучої кромки ножа

Заточення леза буває трьох типів:

  • Пряме: класичний тип кромки, що зустрічається у більшості ножів;
  • Серейторне: лезо з дрібними зубчиками, призначеними для роботи з волокнистими матеріалами;
  • Комбіноване: поєднання прямої та зубчастої кромки, що робить інструмент більш функціональним.

Багато точил Work Sharp підходить для догляду за інструментами з будь-яким типом заточення, але цей момент краще детально вивчати в описі кожної моделі.

Матеріал абразиву

Матеріал точила впливає на його ефективність на різних етапах догляду за ножем та експлуатаційний термін.

  • Карбід вольфраму характеризується підвищеною зносостійкістю та несприйнятливістю до механічних пошкоджень;
  • Алмаз має високу твердість, тому може похвалитися не тільки якістю заточування, а й довговічністю;
  • Кераміка використовується для доведення клинків, оскільки є делікатною в роботі з металами, але не терпить необережного зберігання.

Де купити точило Work Sharp?

Замовити високоякісне точило для будь-яких інструментів можна у нашому інтернет-магазині Work Sharp Україна.

Чому саме ми? У нас представлена лише оригінальна продукція з довгостроковою гарантією від провідної американської компанії з виробництва точильних аксесуарів. Ми також є офіційним дистриб'ютором бренду, тому пропонуємо найвигідніші ціни на ринку як на бестселери, так і новинки асортименту.

Товари новини

Написати коментар
0
0