Заточування ножів для кухні: огляд точилок Work Sharp 2024

Найкращий ніж — гостро заточений ніж, і тут немає жодних компромісів. Важливість якісного заточування леза неможливо переоцінити, адже від нього залежить ефективність різання та безпека експлуатації будь-якого клинка, а у випадку з кухонними ножами — ще й зручність приготування страв.

У вас можуть бути найдорожчі кухонні ножі, але якщо за ними регулярно не доглядати та не заточувати належним чином, незабаром вони перестануть приносити користь і перетворяться на непотрібний шматок металу. Як запобігти катастрофі? Один з найкращих способів — купити точило для ножів Work Sharp. І справа не лише у швидкості заточування різальної крайки.

Якщо ви не готові витрачати купу дорогоцінного часу та фінансів на купівлю та обробку кухонного інвентарю, довіртеся одному з точил з нашого огляду. Чому це найкращий вибір — розберемося докладніше.

Ручне точило Work Sharp Kitchen Pull Through Sharpener

Якщо ви віддаєте перевагу класичному підходу до заточування ножів, але не хочете морочитися та витрачати на обробку багато часу, точило Work Sharp WSKTNPTS-I здатне задовольнити обидві ці потреби.

Попри велику кількість ручних точил, які випускає американський бренд, саме ця модель є найбільш популярною, оскільки вона гранично проста у використанні, а головне — здатна повернути клинку гостроту за 2-3 хвилини.

Для цього в конструкції передбачено два слоти:

  • З алмазним абразивом – для основного етапу заточування;
  • З керамічним абразивом – для фінішного виправлення леза.

В основному пазі вже виставлений універсальний кут заточування 20°, який підходить для обробки кухонних ножів та лез для чищення овочів. Клинок заточується одночасно з обох боків, що зводить тривалість обробки різальної крайки до мінімуму.

Примітно, що на додаток до ножів з прямим заточуванням точилу під силу обробка серейторних лез та ножиць. Для останнього типу інструментів виділено окремий слот.

Проте це не єдині переваги моделі. Крім доступної ціни, яка є явною перевагою точила, окремої уваги також заслуговує дизайн конструкції з широкою, прогумованою основою. Вона виключає ймовірність ковзання корпусу по гладкій стільниці та знижує ризик перевертання точила. Достатньо встановити аксесуар на рівну поверхню та підтримувати його під час використання за руківʼя.

Особливості
  • простий та інтуїтивно зрозумілий принцип експлуатації;
  • кілька пазів для поетапного заточування зі встановленим кутом 20°;
  • підходить для догляду за ножами з прямим та серейторним заточуванням, ножицями;
  • зручна конструкція з руківʼям та прогумованою основою;
  • доступна ціна.

Ручне точило Work Sharp Kitchen Edge

Це найкомпактніше точило для кухні в асортименті Work Sharp. Але незважаючи на мініатюрність, воно має непоганий функціонал для швидкої обробки основних типів кухонних інструментів, як кухарські моделі та сантоку, ножі для чищення овочів, а також аналоги із зубчатою крайкою.

Використання точила не потрібує наявності будь-яких спеціальних навичок. Весь процес зводиться до двох етапів:

  • основне заточування у першому слоті з карбідом вольфраму;
  • фінішне виправлення за допомогою другого слота з керамічним абразивом.

У першому слоті виставлений кут заточування, що дорівнює 20°. Крім того, слоти пронумеровані для простоти орієнтування.

Корпус виготовлений з пластику, доповненого антиковзними елементами з гуми в основі, які підвищують стійкість конструкції на столі. У точилі також передбачено імпровізоване руківʼя з гумовою накладкою для комфортного утримання однією рукою.

Навіть з урахуванням надкомпактних розмірів точила (11.8 х 5 х 4.5 см), ці елементи конструкції підвищують зручність його експлуатації. До того ж воно з легкістю поміщається в будь-яку кухонну шухляду або навіть в рюкзак, якщо потрібно взяти точило на дачу або на пікнік.

Особливості
  • два слоти з різними абразивами для поетапної обробки лез;
  • фіксований кут заточування 20°;
  • призначена для заточування ножів з прямою та зубчатою крайками;
  • безпечна експлуатація завдяки прогумованій основі та імпровізованому руківʼю;
  • портативний корпус;
  • доступна вартість.

Електрична точилка Work Sharp E2

Бажаєте заточувати кухонні ножі ще швидше? Тоді електрична точилка Work Sharp E2 — це те, що припаде вам до душі.

Модель є частиною сімейства спеціалізованих точил для кухні, що налічує чотири моделі з різним функціоналом. E2 — найпростіший та найбюджетніший варіант, який однаково ефективно справляється з рутинним виправленням лез і заточуванням надто затуплених різальних крайок.

Обробка відбувається за допомогою гнучких абразивних дисків, які починають обертатися після одного натискання кнопки.

Всього в точилці передбачено три пази:

  • бічні – для рівномірного заточування клинка з обох боків;
  • центральний – для фінішного виправлення (хонінгування).

Вбудовані напрямні під кутом 20° спрощують процес обробки, позбавляючи необхідності самостійно витримувати клинок під потрібним кутом. Достатньо кілька разів поперемінно провести клинком по бічних пазах, а після — скористатися хонінгувальним диском, щоб усунути дрібні нерівності на лезі.

У разі зношування базових абразивних дисків їх можна замінити на нові. Змінні комплектуючі доступні для придбання в онлайн-магазині Work Sharp Україна.

За допомогою точилки E2 можна доглядати за всім спектром кухонних інструментів — від ножів шеф-кухаря та великих тесаків з прямим заточуванням до ножиць і серейторних клинків. Додайте до цього мініатюрні розміри корпусу, що становлять лише 146 x 108 x 108 мм, і отримаєте універсального та зручного в експлуатації помічника на домашній кухні, здатного повернути еталонну гостроту будь-якому лезу менше ніж за хвилину.

Особливості
  • швидкий поетапний догляд за інструментами без видалення великої кількості металу;
  • вбудовані напрямні для заточування під кутом 20°;
  • підходить для обробки ножів з прямим та серейторним лезами, ножицями;
  • можливість швидкої заміни абразивних дисків для підтримки ефективності заточування;
  • мініатюрні розміри корпусу.

3 поради, як доглядати за кухонними ножами

Щоб підтримувати ефективність улюблених кухонних ножів та продовжити їм життя, дотримуйтесь трьох простих правил:

  1. Регулярно перевіряйте гостроту леза. Це дозволить уникнути надмірного затуплення клинка, яке можна виправити лише грубою обробкою, здатною призвести до швидкого стоншування металу. Перевірка ножа на гостроту проводиться нехитрим способом за допомогою звичайного паперу. Тримаючи перед собою паперовий лист, проведіть по ньому лезом у напрямку зверху донизу. Якщо ніж рве папір замість здійснення акуратних надрізів, значить, прийшов час для його заточування. Альтернативний метод — нарізати томат. Гострий ніж легко впорається з різанням помідорної шкірки, а тупий продавлюватиме шкірку та м'якуш, перетворюючи його на пюре.
  2. Не нехтуйте поетапним заточуванням. Лише в цьому випадку вам вдасться досягти досконалої гостроти леза на заводському рівні. Починайте заточування з використання крупнозернистих абразивів, які сформують різальну крайку під певним кутом, і закінчуйте обробку застосуванням дрібнозернистої кераміки, здатної усунути найдрібніші дефекти на лезі.
  3. Не забувайте про використання хонінгувального стрижня. Мусат забезпечує щадний догляд за різальною крайкою без зняття сталі з клинка, продовжуючи термін служби інструмента. Пам'ятайте: якщо ніж гострий, його легше виправляти, аніж заточувати з нуля.

А про те, як доглядати за точилами Work Sharp, ви можете дізнатися у нашому огляді.

Товари новини

Написати коментар
0
0